Linkovi

"Nebeska tema" - film o Vladi Divljanu 10. maja u Centru Sava


Konferencija za štampu povodom premijere filma o Vladi Divljanu, "Nebeska tema", u Muzeju kinoteke u Beogradu, 10 aprila 2019. (Veljko Popović, VOA)
Konferencija za štampu povodom premijere filma o Vladi Divljanu, "Nebeska tema", u Muzeju kinoteke u Beogradu, 10 aprila 2019. (Veljko Popović, VOA)

Dokumentarni film "Nebeska tema", koji govori o jednom od najvažnijih ličnosti jugoslovenske pop-kulture, završen je nakon gotovo tri godine snimanja i biće premijerno prikazan 10. maja u Centru "Sava", na dan kada bi Vlada Divljan proslavio 61. rođendan.

"Čovek o kome niko nije izgovorio ni jednu ružnu reč", "ikona", "heroj", "svetac" - samo su neki od epiteta kojima ljudi koji su poznavali Vladu Divljana opisuju jednog od najvažnijih tvoraca muzike i tekstova sa ovih prostora, koji je preminuo pre četiri godine.

"Bila je ovo velika, lepa, ne uvek laka, ali fenomenalna avantura. Imao sam privilegiju da radim film o Vladi Divljanu, koji je jedan od najvećih heroja mog života, i da radim taj film sa drugim mojim herojima od kojih su dvojica ovde pored mene", rekao je scenarista i reditelj Mladen Matičević na konferenciji za novinare na kojoj je sedeo zajedno sa bivšim članom "Idola" Zdenkom Kolarom i Srđanom Gojkovićem Giletom iz "Električnog orgazma".

Matičević naglašava da je osećao veliku odgovornost dok je snimao film i da je smatrao da film estetski treba da liči na Divljana. To je atipičan dokumentarni film, "vrlo uslovno" dokumentarni film, kazao je on, uz elemente koji pripadaju igranom filmu.

"Čitav ovaj film je, na neki način, 'ljubavna poruka' Vladi, nešto što svi osećamo prema njemu", rekao je Matičević i naglasio da je, praveći film razgovarao sa stotinama ljudi. "Niko nikada nije izgovorio lošu reč o Vladi Divljanu. Gde god sam rekao Vlada Divljan, sva vrata su se otvarala. To je njegova magija. Dakle, postoji čovek o kojem niko nema lošu reč".

Mladen Matilević: Film "Nebeska tema" - posveta Vladi Divljanu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

U filmu se, između ostalih, pojavljuje i Zdenko Kolar, koji iznosi svoju priču o velikom prijateljstvu sa Vladom Divljanom. Kolar kaže da mu je drago što je učestvovao u ovakvom projektu, ali i da se sa setom priseća svega u vezi sa svojim velikim prijateljem.

"Mladen je napravio odličan film, dostojan Vlade Divljana i mislim da ćete svi vi koji film budete gledali biti jako zadovoljni", rekao je Srđan Gojković Gile, muzičar i frontmen grupe Električni orgazam, koji takođe govori u filmu.

VIDEO Gile: Divljan najznačajniji autor na ovim prostorima
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Film je finansijski podržalo 518 ljudi, pa tvorci naglašavaju da je film delo svih tih ljudi.

Sniman je u Beogradu, Zagrebu, Beču, na Braču i u Rovinju, a o Vladi su pričali Darko Rundek, Momčilo Bajagić-Bajaga, Svetozar Cvetković, Zdenko Kolar, Aleksandar Šandorov, Dušan Kojić-Koja, Srđan Šaper, Goranka Matić, Siniša Škarica, Dubravka Duca Marković, Srđan Gojković-Gile i mnogi drugi.

"Ujedinio nas je osećaj prema Vladi", rekao Mladen Matičević, koji koji iza sebe ima više od 20 dokumentaraca, među kojima su i nagrađivani "Kako postati heroj", "Run For Life" i film o Arsenu Dediću "Moj zanat".

XS
SM
MD
LG