Linkovi

Netanjahu protiv iranske ofanzive šarma


Izraelski premijer pokušava da ubedi SAD da zvaničnom Teheranu ne treba verovati, nazivajući predsednika Rohanija "vukom u jagnjećoj koži."

Ova nedelja bi mogla da bude od ključne važnosti za odnose između Irana i SAD. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu se sastao sa predsednikom Obamom u Vašingtonu, posle čega je održao govor u Generalnoj skupštini UN-a u Nujorku. Netanjahu je pre svega bio skoncentrisan na strahovanja Izraela da se Iran poigrava svetskim silama.

Izraelski premijer izjavio je da Iran nastavlja, kako se izrazio svoje “obimno i grozničavo” nastojanje da stekne nuklearno oružje, kao i da je njegova zemlja spremna da deluje sama kako bi sprečila nuklearne ambicije Teherana.

Netanjahu je to rekao u današnjem obraćanju Generalnoj skupštini UN-a, ističući pri tom svoje bojazni u vezi sa spornim iranskim nuklearnim programom. Izraelski lider je izjavio da su uvođenje oštrih sankcija i kredibilna pretnja vojnom akcijom jedini način da se Iran zaustavi. On je apelovao na međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Iran, nazvavši predsednika Hasana Rohanija “vukom u jagnjećoj koži”. Kazao je da bi voleo da može da veruje novom iranskom predsedniku, ali da će pažnju usredsrediti na akcije Teherana.

Netanjahu se prethodno sastao se sa predsenikom Barakom Obamom u Beloj kući. Još je na aerodromu pre polaska na put izjavio da namerava da jasno predoči da Teheranu ne treba verovati.

“Reći ću istinu bez obzira na slatkorečivost i ozarena lica”.

Jedan od navodnih dokaza za izraelske tvrdnje je i osumnjičeni iranski špijun Ali Mansuri, koji je uhapšen na telavivskom aerodromu Ben Gurion 11. septembra. Izraelski zvaničnici tvrde da je Mansuri, inače belgijski državljanin iranskog porekla, regrutovan od strane iranske Revolucionarne garde, i da je posedovao fotografiju američke ambasade, s namerom da uspostavi poslovne veze koje bi poslužile kao paravan za terorističke aktivnosti.

Hapšenje je usledilo u jeku izraelskih optužbi da iranski predsednik Hasan Rohani nije došao na zasedanje Generalne skupštine UN-a da uveri svet da Teheran ne poseduje program za proizvodnju nuklearnog oružja, već pokušaj da se se dobije na vremenu.

Džo Sirinsioni je šef neprofitne grupe Fond Plaušers, koja se zalaže nuklearno razoružanje.

“Izrael ne veruje da je sporazum sa Iranom uopšte moguć. Jedino veruje u vojno rešenje. Cilj politike Netanjahua je da se spreči bilo kakav sporazum”.

Iran po svemu sudeći poklanja veliku pažnju pretnjama od strane Izraela. Analitičari ističu da je predsednik Rohani nedavno obazrivo izjavio da bar jedan od nuklearnih reaktora neće proraditi tako brzo.

Dejvid Olbrajt je ekspert u Institutu za nauku i međunarodnu bezbednost.

“Nuklearna centrala Arak bi skoro sigurno izazvala odgovor Izraela, koji je već izvršio raketne napade na dva reaktora na Bliskom Istoku, u Iraku i Siriji. Verovatno bi bombardovali i ovu”.

U govoru koji je održao tokom zasedanja Generalne skupštini UN prošle godine, Netanjahu je skrenuo pažnju svojom doslovno nacrtanom crvenom linijom u vezi sa iranskim nuklearnim aktivnostima.

Stručnjak Instituta Brukings Majkl O'Henlon upozorava da premijer Netanjahu hoda po veoma tankoj liniji.

“Ukoliko ostavi utisak da ne želi da SAD postignu kompromis, čak ni da pokušaju da ga ostvare, to bi ipak bilo nerazumno”.

Savetnici izraelskog premijera tvrde da Netanjahu jedino nastoji da pruži čvrste dokaze o tome šta stoji iza nove iranske inicijative.
XS
SM
MD
LG