Linkovi

"Naučnici na odredjeno vreme" u trci do Meseca


Astronaut sa misije Apolo, Baz Oldrin sa predstavnicima Gugla i fondacije XPrize
Astronaut sa misije Apolo, Baz Oldrin sa predstavnicima Gugla i fondacije XPrize

Šesnaest timova iz čitavog sveta gledaju u Mesec i nadaju se nagradi od 30 miliona dolara Guglove lunarne XPRIZE.

Izazov – objavljen još 2007. godine – jeste uspešno spustiti privatno svemirsko vozilo na površinu meseca, koja će zatim da pređe 500 metara i da pošalje video snimke ili fotografije visoke rezolucije prikupljenih podataka – i sve to za samo mali deo novca koji NASA uobičajeno potroši za slične misije. Nemački tim je jedan od njih, i zovu se „Naučnici na određeno vreme“.

Sa solarnim panelom na podešavanje, tri kamere i četiri debela točka, svemirsko vozilo “Naučnika na određeno vreme” izgleda spremno za akciju. Ovaj tim radi na roveru od 2008. godine, kaže osnivač Robert Berma, i to koristeći komponente prvobitno napravljene za elektroniku koja se koristi na zemlji i za satelite.

“Koristiti tehnologiju koja nije namenjena za slanje nečega na Mesec uvek je rizično, dakle moramo sve da smanjimo kako bi stalno u manje od 4 tone korisnog tereta za vozilo”.

Novac je takođe problem, što je još jedan od razloga što tim pravi svoje svemirsko vozilo da bude što je moguće više visokotehnološko.

“Želeli smo pokušamo da ga napravimo da bude ‘haj-tek’, i da je kompatibilan sa svemirskim aplikacijama, kao i da ima brži procesor a da troši manje energije. Energija je u svemiru najograničenija stvar, i na to nam odlazi mnogo novca“.

Berma takođe očekuje da će misija koštati manje od 30 miliona dolara i nada se da će dobiti ugovor za lansiranje svemirskog vozia do kraja godine te da će ga poslati na put do kraja 2017. Ostalih 15 timova koji se takmiče su iz Brazila, Kanade, Čilea, Mađarske, Japana, Izraela, Italije, Malezije, Indije i Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG