Linkovi

Rad na bateriji budućnosti


Don Hilebrand, direktor Centra za istraživanje transporta u Nacionalnoj laboratoriji Argon

Nacionalna laboratorij Argon u predgradju Čikaga je rodno mesto tehnologije litijum-jonskih- baterija, ali njeni naučnici i inženjeri sada streme ka većim – i manjim – ciljevima...

Odeljenje za nauku pri američkom Sekretarijatu za energiju je 2012. godine dodelilo 120 miliona dolara novom tehnološkom centru za istraživanje baterija – sa sedištem u Nacionalnoj laboratoriji Argon, u predgrađu Čikaga, u državi Ilinois. Zajednički istraživački centar za skladištenje energije spaja naučnike i inženjere koji rade u državnoj službi, nacionalnim laboratorijama i u toj industriji tako što im pruža instrumente, finansijska sredstva i prostor, kako bi mogli da dođu do sledećeg tehnološkog otkrića u oblasti čuvanja energije.

Manje, lakše i dugotrajnije. To je ono što potrošači žele od baterija koje koriste za lične elektronske uređaje. U Zajedničkom istraživačkom centru za skladištenje energije, skraćeno Džej-cezar (JCESR), istraživači se nadaju da će odgovoriti na zahteve kupaca.

Ovo je rodno mesto tehnologije litijum-jonskih- baterija, ali naučnici i inženjeri Džej-cezara streme ka većim – i manjim – ciljevima

“Pet puta veća gustina energije za jednu petinu troškova”.

Sve to u narednih pet godina, prema rečima zamenika direktora, Džefrija Čembrlena. Potrošači će, tvrdi on, promenu prvo primetiti na svojim mobilnim telefonima.

“Umesto što ćete ih puniti svaki dan, možda će moći da ih pune na svakih nekoliko dana ili svake nedelje. Ili, umesto određene energije i mogućnosti, možda će moći da imaju pristup energiji koja je do sada bila nezamisliva”.

Čembrlen dodaje da je krajnji cilj da se promeni svetsko tržište automobila.

“Naša veća misija jeste da pronađemo način za skladištenje energije koji bi bio jeftin i bezbedan, kako bismo mogli direktno da se takmičimo sa motorom na unutrašnje sagorevanje, koristeći struju ili strujni transport”.

Direktor odeljenja za energetske sisteme u Argonu Don Hilbrend kaže da je lako prodati baterije za ličnu elektroniku koje duže traju, ali da potrošači traže promene kada se radi o kolima.

“Neki korisnici žele potpuno električno vozilo. Veliko pitanje sada je koliko ih je? Ta brojka se menja u zavisnosti od cene benzina. Koliko benzin treba da bude skup da bi se ljudi okrenuli električnim vozilima”?

Hilbrend kaže da je prodaja ove godine – oko 10 hiljada električnih vozila, koja se mesečno prodaju u Sjedinjenim Državama – ispod očekivanja, ali da bi baterija na kojoj ovaj centar radi mogla da promeni sliku.

“Vidimo postojani rast kako idemo napred. Brojka bi trebalo da bude deset puta veća da bismo mogli da kažemo da nam je program uspešan, a doći do tog deset puta većeg broja zavisi od baterije, koja će da radi ono što treba”.

Ako razvoj baterija zaista uspe i prodaja elektronskih vozila skoči, strujna mreža će biti više opterećena svim tim baterijama koje će morati da se napune. To je takođe problem kojim se bave naučnici i istraživači u Džej-cezaru i to tako što rade na pronalaženju baterije velikog kalibra za strujnu mrežu.

XS
SM
MD
LG