Linkovi

Naučne knjige za bebe - prerano ili korisno?


Ilustracija
Ilustracija

Čitanje deci je jedan od najboljih načina da ih pripremite za doživotno učenje. Čitanjem se bebama predstavlja jezik, deca uče o bojama, oblicima i slovima. Ali jedan australijski kvantni fizičar eksperimentiše sa nečim drugačijim. On piše naučne knjige za bebe i malu decu.

Lično iskustvo navelo je Krisa Ferija da počne da piše naučne knjige za ove male čitaoce.

Bio sam u prodavnici knjiga, tražio sam knjige za svoju decu i nekako prirodno sam došao do police sa naučnim knjigama i uočio da ne postoji odeljak nauke za bebe.”

Njegove knjige bave se naučnim konceptom i temama za decu, od uzrasta bebe do 10 godina, na jeziku koji mogu da razumeju. Fizičar iz Sidneja kaže da je njegov cilj da kultiviše strast za nauku kod male dece. Feri veruje da nikada nije prerano da se deci predstave nauka i tehnologija.

U bilo koje vreme, oni će biti sve bliže komadima tehnologije nego što će biti prema životinjama ili temama koje postoje u dečjim knjigama, tako da mislim da je mnogo značajnije za njih.”

To je istina, kaže istraživač Kristin Preston koja se bavi ulogom nauke u ranom obrazovanju.

“Ali takođe moramo da shvatimo da mala deca misle prilično bukvalno i da treba da budu izložena različitim stvarima koje se događaju u društvu.”

Kris Feri se nada da će njegove knjige ne samo predstaviti nauku deci, već da će ih inspirisati da postanu naučnici.

XS
SM
MD
LG