Linkovi

NATO zabrinut zbog transparentnosti ruskih vojnih igara


Na ovoj fotografiji od petka, 15. septembra 2017, oklopna vozila vojske Belorusije kreću se u koloni tokom ratnih igara na nepoznatoj lokaciji u Belorusiji. Rusija i Belorusija započele su velike ratne igre u četvrtak, operaciju koja obuhvata hiljade trupa, tenkova i aviona na istočnom obodu NATO-a.

Viši zvaničnik NATO-a izjavio je da postoje razlozi za zabrinutost zbog velike vojne vežbe Zapad 2017, koje sada izvode Rusija i Belorusija, pošto bi mogle da budu viđene kao "ozbiljne pripreme za veliki rat".

Generaln Petr Pavel, šef Vojnog komiteta NATO-a, rekao je u intervjuu za Asošijeted pres u subotu da je NATO pojačao napore za ponovno uspostavljanje komunikacije vojska-vojska sa Rusijom, kako bi se izbegle "neželjene posledice potencijalnih incidenata tokom vežbi".

Odbrambeni šefovi zemalja članica NATO drže svoju godišnju konferenciju ove godine u glavnom gradu Albanije, Tirani, kako bi raspravlljali o borbi protiv terorizma, situaciji na Zapadnom Balkanu i novoj američkoj strategiji za Avganistan.

Ratne igre Zapad, koje se ove godine pretežno organizuju u Belorusiji, traju od 20. septembra i, prema izveštajima, u njima učestvuje 5.500 ruskih i 7.200 beloruskih trupa.

"Ne ciljaju NATO"

Uprkos uveravanjima iz Moskve da "NATO nije smatran za neprijatelja" i da "vežbe ne ciljaju NATO", Pavel kaže da Rusi nisu transparentni kada su činjenice o vežbi u pitanju. On kaže da bi broj trupa u vežbi - za koje Rusija tvrdi da ih je 12.700 - zapravo mogao da bude između 70.000 i 100.000.

General Petr Pavel, prvi čovek Vojnog komiteta NATO-a, tokom intervjua za Asošijeted pres u Tirani, Albanija, 16. septembra 2017.
General Petr Pavel, prvi čovek Vojnog komiteta NATO-a, tokom intervjua za Asošijeted pres u Tirani, Albanija, 16. septembra 2017.

"Sve zajedno, ono što smo videli je ozbiljna priprema za veliki rat", rekao je on za Asošijeted pres. "Kada samo pogledamo na ono što je od vežbe predstavila Rusija, ne bi trebalo da brinemo. Ali kada pogledamo celu sliku, moramo da budemo zabrinuti, jer Rusija nije transparentna".

Pre dve nedelje, Pavel se susreo sa šefom ruskog Generalštaba, generalom Valerijem Gerasimovom.

Glavnokomandujući savezničkih snaga za Evropu, general Kurtis Skaparoti, razgovarao je telefonom sa Gerasimovom na početku vežbi Zapad 17. Pavel kaže da se razgovor "uglavnom fokusirao na transparentnost, smanjenje rizika i izbegavanje neželjenih posledica potencijalnih incidenata".

"Imamo veliku koncentraciju trupa na Baltiku. Imamo veliku koncentraciju trupa u Crnom moru i potencijal za incident može biti vrlo visok zbog ljudske greške, zbog zakazivanja tehnologije", kaže Pavel. "Moramo biti sigurni da takvi nenamerni incidenti ne eskaliraju u konflikt".

Na ovoj fotografiji od 14. septembra 2017, beloruski vojnik cilja protivavionskim topom na trenažnom polju na nepoznatoj lokaciji u Belorusiji. Rusija i Belorusija započele su velike vojne vežbe ove nedelje u kojima učestvuju hiljade trupa, tenkova i aviona.
Na ovoj fotografiji od 14. septembra 2017, beloruski vojnik cilja protivavionskim topom na trenažnom polju na nepoznatoj lokaciji u Belorusiji. Rusija i Belorusija započele su velike vojne vežbe ove nedelje u kojima učestvuju hiljade trupa, tenkova i aviona.

Vojni komitet jednoglasno je ponudio savet po pitanju kako Alijansa može da izađe u susret globalnim bezbednosnim izazovima.

Zapadni Balkan

Stabilnost i bezbednost u zemljama Zapadnog Balkana je takođe razmatrana tokom konferencije. Pavel kaže da bi problemi u regionu mogli da proizađu iz radikalizma, organizovanog kriminala, zbog migracija, ekonomskih problema i "malignog uticaja Rusije".

"Mi se ne takmičimo sa Rusijom oko Zapadnog Balkana. Mi smo primarno fokusirani na to da Balkan bude stabilan i bezbedan", rekao je.

Takođe je dodao da ne postoji plan za smanjenje trupa na Kosovu ili određivanje dužine njihovog prisustva.

Oko 4.500 trupa iz 31 zemlje raspoređeno je po Kosovu od juna 1999, nakon 78 dana duge vazdušne kampanje NATO-a, koja je za cilj imala zaustavljanje smrtonosnog srpskog obračuna sa separatistima, etničkim Albancima. Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008, ali Srbija to ne priznaje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG