Linkovi

NATO vežba u Tuzli, učestvuje i Srbija - podalje od očiju javnosti


Tuzlanski kanton domaćin je velikeregionalne terenske vežbe NATO-a za suočavanje sa posledicama elementarnih nepogoda. Kako prenose mediji u regionu, vežbi prisustvuju zvaničnici NATO-a, a među zemljama učesnicama je i Srbija.

Organizatori vežbe, koja se sprovodi po standardima NATO-a i koja traje do 29. septembra, su Evroatlantski centar za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora NATO (EADRCC) i Ministarstvo sigurnosti BiH. Učesnici će uvežbavati postupke u slučaju poplava i potresa, a na temelju procena o geološkim i ekološkim izazovima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina.

Osnova za vežbu je iskustvo iz 2014. godine kada je BiH zbog velikih poplava bila prisiljena da zatraži pomoć EADRCC-a. Tada je više od 40 zemalja i nekoliko međunarodnih organizacija učestvovalo u pružanju pomoći, a nakon toga je Alijansa preporučila sprovođenje dodatnih priprema za suočavanje s mogućim prirodnim katastrofama u budućnosti.

U vežbi koja se sprovodi na širem području Tuzlanskog kantona učestvuje oko 1.300 predstavnika 34 zemlje, uključujući i susedne zemlje - Hrvatsku, koja je članica NATO-a, i Srbiju, koja je zvanično vojno neutralna.

Bosanskohercegovačka Federalna novinska agencija (FENA) javlja da će u vežbi će učestvovati i timovi posmatrača iz Japana, Iraka, Azerbejdžana, Jermenije, Pakistana, Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je da postoji globalni interes BiH za ovakvu vežbu i da će to biti prilika da se lokalni resursi i kapaciteti civilne zaštite i sektora za spasavanje uvežbaju pomoću novih veština.

On je naveo da je u slučaju prirodnih katastrofa, ukoliko se interveniše brzo i blagovremeno, veća mogućnost spasavanja ljudi i materijalnih dobara, pa je zato uvežbavanje pravovremene reakcije od izuzetne važnosti.

Mektić je posebno pohvalio činjenicu da će u vežbi učestvovati i predstavnici iz Srbije, koja će naredne godine biti domaćin ovakve vežbe, kao i Hrvatske, naglasivši da u slučaju katastrofa prvo u pomoć mogu da priteknu upravo susedne zemlje.

Precizirao je da se vežba organizuje u okviru NATO programa Partnerstvo za mir.

"Sakrivena" vest u medijima u Srbiji

Vest o tome da se nedaleko od granice Srbije održava vojna vežba zapadnog vojnog saveza šturo je preneta u većini srpskih medija, dok neki provladini listovi i portali, prenoseći kratku vest državne agencije Tanjug, u potpunosti izostavljaju informaciju da u vežbama sa NATO partnerima učestvuje i Srbija.

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da su za to odgovorne vlasti u Srbiji, koje pokušavaju da medijski marginalizuju saradnju sa NATO-om, dok se zajedničke veze sa Rusijom stavljaju u prvi plan.

Srbija, prema njegovoj oceni, u ovom trenutku nema jasnu politiku šta želi i većina ključnih pitanja o tome gde ide su proizvod paušalnih postupaka i izjava koje zavise od dnevne politike.

Radić ipak podseća da Vojska Srbije ima mnogo aktivnosti u kojima se ponaša kao partner NATO u punoj meri, što, kako kaže, nije prihvatljivo javnom mnjenju u zemlji.

Reč je o pokušaju da se javnosti predstavi slika kako je Srbija okrenuta ka Rusiji, a zapravo je gleda i radi prema NATO, izjavio je Radić za regionalnu televiziju N1.

XS
SM
MD
LG