Linkovi

NATO: Važna uloga Rusije i Kine za rešenje severnokorejske krize


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Nova, efikasnija komandna struktura, brži raspored snaga, podizanje nivoa sajber odbrane, globalni izazovi, Sjeverna Koreja i Avganistan neke su od tema skupa ministara odbrane NATO koji je u utorak počeo u Briselu.

"Danas donosimo odluke o novim koracima ka jačanju odbrane i odlučnosti, kako bismo bili sigurni da imamo komandnu strukturu koja odgovara novim vremenima, da možemo rasporediti naše snage tamo gdje je potrebno brzo i efikasno i da je naša sajber odbrana snažnija. Prva NATO zadaća je da od aktuelnih globalnih izazova zaštiti gotovo milijardu stanovnika i, pripremajući se za NATO samit naredne godine u Briselu, mi nastavljamo da prilagodjavamo
našu alijansu za sve te zadatke",
izjavio je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg.

Tako je danas započeo skup ministara odbrane NATO zemalja, a u dijelu sastanka sa evropskim partnerima, NATO ministri razgovaraju o zajedničkom globalnom izazovu - Sjevernoj Koreji.

"Neophodan je pritisak kako bi se našao put ka miru. Potrebna nam je puna i transparetna primjena UN sankcija, a tu posebnu ulogu imaju Rusija i Kina, kao susjedne zemlje i stalne članice Savjeta bezbjednosti. Ovo je globalna prijetnja i traži globalni odgovor", upozorio je Stoltenberg.

Vjeruje se da je Sjeverna Koreja bila jedna od tema bilateralnog susreta generalnog sekretara NATO-a Stoltenberga sa američkim sekretarom za odbranu, Džejmsom Matisom, održanog neposredno pred redovni skup ministara odbrane Alijanse. Takvim skupovima sada redovno prisustvuje i crnogorski ministar odbrane.

"Evo da još jednom ponovim da niko od Crne Gore nije tražio, niti je Crna Gora od bilo koga tražila pozicioniranje bilo kakvih baza, tako da moj odgovor je negativan i nadam se da ovu temu sa ovim završavamo jer mislim da imamo mnogo važnijih stvari i danas i da uopšte razgovaramo nego odgovarajući na pitanje Kneževic", istakao je ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković.

Skup ministara odbrane NATO u sredu završava rad razmatranjem situacije u Avganistanu i očekivanom odlukom o povećanju NATO prisustva u avganistanskoj misiji.

XS
SM
MD
LG