Linkovi

Ratifikacija START-a „iznad politike“


Državna sekretarka Hilari Klinton uputila je novi apel za usvajanje START-a
Državna sekretarka Hilari Klinton uputila je novi apel za usvajanje START-a

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je izjavila da bi ratifikacija sporazuma sa Rusijom o smanjenju nuklearnog naoružanja trebalo da bude „iznad politike“.

Ona je danas iz Lisabona u Portugalu, gde je prisustvovala samitu NATO-a, za američku televiziju izjavila da je sporazum pitanje „života i smrti“, a ne politike. Državna sekretarka je naglasila da pitanja koja u vezi sa sporazumom postavljaju sumnjičavi republikanci u američkom Senatu, zaslužuju promišljene odgovore.

Evropska unija i Rusija su na samitu juče zatražile od Sjedinjenih Država da ratifikuju sporazum, poznat kao START. Taj sporazum je dobio veliku podršku članica NATO-a, najviših vojnih zapovednika i bivših funkcionera administracije.

Međutim, pojedini republikanski senatori oklevaju da odobre sporazum, kojim se nuklearni arsenali dve zemolje smanjuju za oko 30 odsto. Predsednik Barak Obama je juče izjavio da je ratifikovanje sporazuma „imperativ nacionalne bezbednosti“ koji ne sme da se odlaže. Za ratifikaciju su potrebni glasovi 67 od ukupno 100 članova Senata.

XS
SM
MD
LG