Linkovi

Sukobi na protestima u Čikagu


Obračun policije sa demonstrantima u Čikagu
Obračun policije sa demonstrantima u Čikagu

Demonstranti su dočekali otvaranje godišnjeg samita NATO-a u Čikagu, velikim protestima protiv rata.

Ono što je počelo kao miran protest protiv rata, sa hiljadama demonstranata koji su prolazili ulicama Čikaga završilo se nasiljem, dok su demonstranti gađali policajce raznim predmetima i odbijali da poslušaju naređenja da se raziđu.

Policajci su tokom sukoba uhapsili više osoba, svega nekoliko blokova od Mekormik Plejsa, gde su se okupili svetski lideri na samitu NATO-a. Bezbednost je već bila pojačana, otkako je prošle srede nekoliko ljudi optuženo da priprema terorističke napade u Čikagu tokom skupa NATO-a.

Neplanirano nasilje na kraju protesta nije bilo ono što je očekivao organizator Endi Tajer. On je dobio dozvolu za jučerašnje događaje, ali kaže da je pojačano prisustvo policije u gradu bilo zastrašujuće.

„Njihova poruka je bila da uplaše ljude da ne marširaju, da ih zaplaše da ne učestvuju i iskoriste svoje slobode na osnovu Prvog amandmana.“

Desetine američkih ratnih veterana koji su služili u Iraku i Avganistanu, našle su se u središtu jučerašnjih antiratnih protesta. Posle prolaska kroz grad sa borcem za građanska prava Džesijem Džeksonom, oni su simbolično počeli da vraćaju ordenje za ratne zasluge.

Dan je počeo velikim mitingom koji je privukao protestne organizacije iz celog sveta – mnoštvo protivnika Vojne alijanse i vojne akcije uopšte. Među njima su se našle i članice levičarske ženske organizacije osnovane na Filipinima.

Prinses Bustos iz filipinske organizacije „Gabrijela“, protivi se prisustvu američkih trupa u svojoj zemlji. Ona kaže da je novac koji su države NATO-a potrošile na vojnu akciju u Avganistanu, mogao da se upotrebi za socijalne programe u Sjedinjenim Državama, gde ona sada živi.

„Nema novca za obrazovanje, nema novca za zdravstvenu zaštitu, a povećani vojni troškovi imaju prioritet nad interesima i potrebama većine stanovnika ovde u Sjedinjenim Državama.“

Kanadska demonstrantkinja Elison Bodin je doputovala iz Vankuvera da bi učestvovala u jučerašnjim antiratnim demonstracijama u Čikagu. Ona se nada da će svetski lideri na samitu shvatiti sveukupnu poruku deonstranata.

Mi smo se danas okupili da bismo rekli da se ukine NATO – ne NATO-u – nama nisu potrebne takve vojne alijanse koje izazivaju ratove i okupacije širom sveta. Ono što nam je zaista potrebno jeste stvarna solidarnost među ljudskim bićima.“

Solidarnost je jedna od stvari koja je i na umu lidera NATO-a u Čikagu, koji planiraju budućnost svoje vojne saradnje u Avganistanu i posle Avganistana.

XS
SM
MD
LG