Linkovi

NATO: Snažna podrška integraciji


Samit NATO-a u Čikagu
Samit NATO-a u Čikagu

Sjedinjene Države podržavaju aspiracije Crne Gore, BiH, Makedonije i Gruzije da postanu članice NATO i ostaju duboko posvećene politici "otvorenih vrata" zapadne vojne alijanse rekla je danas državna sekretarka Hilari Klinton.

Klinton je na sastanku Severnoatlantskog saveta, kome su, pored šefova diplomatija zemalja članica, prisustvovali i ministri spoljnih poslova država-kandidata za ulazak u NATO, naglasila da da će Vašington nastaviti da sarađuje sa svakom zemljom pojedinačno, i na bilateralnom planu i kroz NATO, kako bi im pomogao da konačno implementiraju reforme potrebne za ispunjavanje standarda za članstvo. Vjerujem da je ovaj samit poslednji na kome neće biti proširenja, poručila je državna sekretarka.

Govoreći o Crnoj Gori, Klinton je podsjetila na njen doprinos misiji u Avganistanu i pozdravila sprovedene reforme u vojnim i bezbjednosnim službama. Sjedinjene Države planiraju da pošalju savjetnika iz Sekretarijata za odbranu i pozdravljamo slične inicijative drugih saveznika kao podršku naporima Crne Gore za primjenu preostalih reformi za članstvo u NATO. Podrška članstvu raste medju Crnogorcima i mi ohrabrujemo napore za nastavak jačanja svijesti i razumjevanja javnosti", poručila je Klinton.

Lideri NATO-a su u Deklaraciji, usvojenoj na samitu u Čikagu, "pozdravili značajan napredak koji je Crna Gora ostvarila ka članstvu NATO i njen doprinos bezbednosti Zapadnog Balkana i šire. "Crna Gora je", kako je dodato, "uspešno sprovela značajne političke, ekonomske i odbrambene reforme, pa je ohrabrujemo da nastavi tim putem i tako se približi Atlantskom savezu".

Takođe su poručili da "i dalje podržavaju evroatlantsku integraciju Srbije, pozdravili napredak Srbije u izgradnji jačeg partnerstva s NATO i ohrabrili Beograd da nastavi tim putem".

Naglašava se "spremnost NATO-a da i dalje produbljuje politički dijalog i praktičnu saradnju sa Srbijom". "Mi ćemo nastaviti da pomažemo napore Srbije da sprovede reforme i podstičemo je da u tome ide dalje. Pozivamo Srbiju da podrži napore za učvršćenje mira i stabilnosti na Kosovu", ističu u "Deklaraciji" šefovi država ili vlada NATO.

Takođe se dodaje da se od svih "uključenih strana traži da u potpunosti saradjuju s Kforom i Euleksom u sprovodjenju njihovih mandata, za šta je nužna bezuslovna sloboda kretanja". Vodje Atlantskog saveza su zatražile od "Beograda i Prištine da u potpunosti iskoriste mogućnosti za pospešenje mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu, a posebno dijalog uz dobre usluge Evropske unije".

"Pozdravljamo napredak u dijalogu Beograd-Priština, uz posredovanje EU, uključujući Dogovor o regionalnoj saradnji kao i tehnički protokol o integrisanom upravljanju granicama", navodi se u dokumentu

U "Deklaraciji" se ističe da su "dijalog dve strane i evro-atlantska integracija regiona ključni za trajno pospešenje bezbednosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu". Lideri Atlantskog saveza su takodje "pozdravili napredak i podstakli na dalje napore za jačanje vladavine zakona i drugih reformi na Kosovu”.

Lideri zemalja članica NATO učvrstili su danas i planove za "nepovratnu tranziciju" u Avganistanu, potvrdivši posvećenost okončanju rata u toj zemlji do kraja 2014. i izražavajući uverenje u sposobnost avganistanskih snaga da čak i ranije preuzmu bezbednosno kormilo u državi.

Predsednik Barak Obama nazvao je tranziciju u Avganistanu "sledećim kamenom temeljcem" za okončanje skoro 11-godišnjeg rata. "To će biti sledeći korak ka tome da Avganistanci preuzmu potpunu kontrolu nad sopstvenom bezbednošću, kao što je i dogovoreno - do 2014", rekao je Obama na otvaranju sastanka lidera NATO i ostalih zemalja koje su učestvovale u ratu u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG