Linkovi

NATO-srpska saradnja u borbi sa vanrednim situacijama


Šef NATO kancelarije za vezu u Beogradu Ćezare Marineli rekao je da je NATO otvoren da podeli sve lekcije koje je naučio sa partnerskim zemljama kao što je Srbija. On je, na konferenciji ''Krizni menadžment'' istakao da su brojne obuke koje mogu da pohađaju i partneri NATO-a, kako bi se obezbedila bolja efikasnost u vanrednim situacijama.

''Verujem da je to način da zajednički dođemo do pravih rešenja kao što smo mogli da vidimo na vežbi u Crnoj Gori. Manje zemlje mogu da se udruže svoje male resurse i obezbede elemente kako bi bile efikasnije u slučajevima nesreća,'' rekao je Marineli.

On je naveo da nije bitna samo veličina zemlje, jer i mala zemlja može mnogo da doprinese ukupnom poboljšanju sprovođenja procesa i dolaženju do rešenja.

''Veliko je zadovoljstvo što smo ostvarili ovakav nivo saradnje i moram da kažem da je NATO otvoren da podeli sa drugima sve lekcije'', rekao je Marineli.
Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić rekao je da je preventiva je najslabija karika u lancu sistema zaštite i spasavanja u Srbiji, a da je u toj oblasti važna saradnja sa NATO-om.

Na konferenciji koju je organizovao Atlantski savet Srbije uz podršku ambasade SAD u Beogradu i NATO odeljenja za javnu diplomatiju, Marić je rekao da Sektor za vanredne situacije prati sve aktivnosti NATO-a u tom segmentu, a da Srbija aktivno učestvuje.

''To daje nadu da ti odnosi mogu da budu kvalitetniji i bolji na dobrobit obe strane, a da niko neće precizirati i tražiti od države određeni model organizovanja, već da samo bude odgovorna i predstavlja čvrstu kariku u lancu sprečavanja vanrednih situacija," izjavio je Marić.

Marić je objasnio i da u tim situacijama nema granica, te da nije bitno da li ste članica EU ili NATO-a, a da je obaveza države da bude kvalitetna i da pomaže drugima u regionu.

Načelnik je ocenio da je posao lakši ako se ima podrška ovakvih organizacija, kao što je NATO i da ta saradnja treba da jača.

Marić je rekao da oblast kriznih i vanrednih situacija i pomoć NATO-a u ovom sektoru, baš ona oblast koja može da dovede do promene mišljenja javnog mnjenja kada je reč o tome da li Srbija treba da bude članica NATO-a ili ne.
''Ovo je put koji vodi ka menjanju svesti i drago mi je što je u poslednjih par godina ta saradnja intezivnija'', rekao je Marić.

Pored problema stabilnog finansiranja, Marić je istakao da je problem i svest građana jer je, kako je rekao, država napravila više od 30 godina pauze kada je reč o edukaciji najmlađih, a da je posledica loša svest o značaju u preventivi i reagovanju u ovakvim situacijama.

"Samo 22 opštine donele dva važna dokumenta - Procenu rizika i Plan zaštite spasavanja," naveo je Marić.

Sektor za vanredne situacije se nada usvajanju novog zakona kojim se reguliše ta oblast, kako bi se popravilo finansiranje i podigla svest lokalnih političara o važnosti njihovog delovanja u ovom domenu.

''Uz malo sreće i političke volje nadam se da će sledeće godine imati novi zakonodavni okvir u želji da probamo da neke probleme kojih smo svesni reševamo na adekvatan način'''', rekao je Marić.

XS
SM
MD
LG