Linkovi

NATO seminar u Prištini, stotinu učesnika, Srbija ne učestvuje


Zastava NATO (REUTERS/Yves Herman)

U Prištini na Kosovu u subotu je počeo Rouz-Rot seminar Parlamentarne skupštine NATO na kojem učestvuje oko 100 učesnika, uključujući gotovo 70 poslanika iz 21 države članice Alijanse i partnerskih zemalja. Na seminaru se razgovara o perspektivi Kosova i odnosima sa Evropskom unijom, kao i o ulozi NATO u regionu. Delegacija Srbije, iako pozvana, nije se pojavila na skupu.

Tokom seminara koji se održava 93. put, razgovara se o političkim, ekonomskim i socijalnim kretanjima na Kosovu, perspektivama ekonomske saradnje regiona, kao i reakcijama Zapadnog Balkana na izazove kao što su međunarodni terorizm i upravljanje migracijama.

Paolo Ali, potpredsednik Parlamentrarne skupštine NATO, ocenio je da je ovaj seminar istorijski, jer se prvi put održava na Kosovu. Budućnost Balkana, reko je on, je u evroatlanskim integracijama, a Kosovo je bezbednosno stabilno, uprkos izazovima. Takođe, NATO nastavlja da igra važnu ulogu u regionu i sve strane priznaju da je prisustvo KFOR-a na Kosovu od "životnog doprinosa za mirno i bezbedno okruženje", rekao je on.

Ali je izjavio da žali zbog nedolaska delegacije Srbije na seminar, jer je to mesto na na kome se može razgovarati o raznim temama, a dijalog je izuzetno značajan za prevazilaženje izazova na Zapadnom Balkanu. No ipak, on je ocenio da će u budućnosti biti prilike i za sastanke sa delegacijom Srbije.

Kadri Veselji, predsednik Skupštine Kosova koja je suorganizator seminara, rekao je da je "Kosovo evropska država, a Kosovari su evropski narod". Građani Kosova, rekao je on, podržavaju evroatlantske integracije, a Kosovo želi da psotane članica NATO-a "Kosovo nikada nije bilo središte terorizma. Činimo napore i imamo dobre odnose sa svim susednim zemljama", izjavio je Veselji.

Veseli je naveo da je Kosovo multietnička država i da su "sve zajednice politički predstavljene", te da je Kosovo opredeljeno da se bori protiv političke korupcije i organiziranog kriminala, kao i protiv terorizma.

On je poručio da je Kosovo spremno za transformaciju Sigurnosnih snaga Kosova u Oružane snage, ali da je potreban konsenzus unutar Kosova i sa partnerima.

Odgovarajući na pitanje o odnosima s Crnom Gorom, Veselji je rekao da "nema otvorenih pitanja".

Šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova je, govoreći o evropskoj perspektivi Kosova, istakla da je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da će od njega biti mnogo koristi. Ona je podsetila da su Kosovu ostala još dva kriterijuma za dobijanje liberalizacije viznog režima, a to su ratifikacija sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i borba protiv korupcije.

Zašto Srbija nije došla?

Iako se u beogradskim medijima u petak prepodne pojavila informacija da direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, neće ići u Prištinu zato što je u zvaničnom pozivu izostala reč "Metohija" iz imena njegove kancelarije, u subotu je saopšteno da Đurić ima druge važne obaveze, i da je razlog neodlaska u Prištinu nnjegovo učešće na zajedničkoj sednici republičke i pokrajinske vlade - u Novom Sadu.

U pozivnici za učestvovanje na Rouz - Rout seminaru u Prištini 22. oktobra, Đurić je potpisan kao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a poziv je poslao NATO kao organizator, preko MSP-a, a ne Priština, saopštila je Đurićeva kancelarija.

XS
SM
MD
LG