Linkovi

Diskusija o snagama za brzo reagovanje


Članovi 173. vazduhoplovne brigade američke vojske

Na dvodnevnom samitu NATO-a trebalo bi da bude usvojena odluka o formiranju specijalnih snaga za brzo reagovanje u sklopu planova za jačanje odbrane Alijanse zbog rastuće pretnje od Rusije.

Izgorele olupine ukrajinskog vojnog konvoja – to je sve što je ostalo posle napada iz zasede separatista koje podržava Rusija. Ovakve scene su navele zvaničnike NATO-a da pokrenu osnivanje novih snaga za brzo reagovanje, koje će moći da budu raspoređene za samo nekoliko dana, kao pomoć članicama Alijanse koje se graniče s Rusijom.

Međutim, dok američke trupe učestvuju u pojačanim ratnim igrama, kako bi umirile nervozne evropske saveznike, postavlja se pitanje - do koje mere je Bela kuća spremna da se angažuje.

“Sjedinjene Države će svakako podržati svaku odluku NATO-a”, kazao je portparol Bele kuće, Džoš Ernest.

Na pitanje da li će SAD učestvovati sa svojim trupama, i da li je to nešto što su spremne da razmotre, Ernest je odgovorio: "Već postoje trupe, u nekim slučajevima one operišu pod zastavom NATO-a, a u nekim u američkim vojnim bazama”.

Zvaničnici NATO-a navode da će snage za brzo reagovanje biti formirane u sklopu šireg plana, koji treba da bude usvojen na samitu. Taj vojni korpus bi se sastojao od svega nekoliko hiljada vojnika, koji će biti locirani u bazama u svojim matičnim zemljama, uz podršku vazdušnih, pomorskih i kopnenih specijalnih snaga.

“Ove snage biće prvi korak, ukoliko bude potrebno biće propraćene dodatnim snagama. Verujemo da će imati snažan efekat za odvraćanje”.

Ovakva diskusija iritira Moskvu. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov kaže da stvari izmiču kontroli.

“Neophodno je zaustaviti ratne huškače u Kijevu, u stvarnosti to jedino može da učine Sjedinjene Države”.

Na to je odgovorio portparol Pentagona, admiral Džon Kirbi.

“Želite da pričate o provokacijama? Razgovarajmo onda o nekoliko hiljada ruskih vojnika u istočnoj Ukrajini”.

Ipak, neke članice NATO-a, poput Estonije, ne misle da je novi vojni korpus dovoljan.

“Za nas je važno da i NATO i SAD budu prisutni u našem region, sve dok Rusija bude sprovodila agresivnu politiku. Govorim o stalnom, odnosno održivijem američkom prisustvu i prisustvu NATO-a u regionu”, istakao je Tanel Sep, zamenik šefa diplomatske misije Estonije u Vašingtonu.

Šef estonske diplomatske misije u SAD kaže za Glas Amerike da njegova zemlja ima adekvatne vojne objekte, uključujući i jedan od najmodernijih aerodroma u severnoj Evropi.

XS
SM
MD
LG