Linkovi

Čikago: Pripreme za samit i proteste


Zastave zemalja članica NATO-a
Zastave zemalja članica NATO-a

Čikago će 20. i 21. maja biti domaćin samita NATO-a. Dok se lideri NATO-a pripremaju za razgovor o budućoj saradnji, demonstranti se pripremaju za proteste. Organizatori priželjkuju da ti protesti ipak budu mirni.

Stanovnik Čikaga Džejkob Kajai se raduje samitu NATO-a, ali ne zato što on podstiče lokalne biznise i promoviše njegov grad. S obzirom da su u gradu brojni svetski lideri koje prate mediji, Kajai želi javno da izrazi svoje negodovanje.

„Mislim da je mnogo ljudi nezadovoljno načinom na koji se danas vodi svet i ova vrsta medjunarodnih globalnih mreža.“

Na demonstracijama organizovanim da se vremenski podudare sa samitom NATO-a, Kajai i Gejb Gaster žele jasno da prenesu takve strepnje, što Gaster kaže da često nedostaje na drugim protestima.

„Tu imate ljude koji pojačavaju glas i viču da bi se čuli, ali u stvari nije jasno šta govore.“

Kajai i Gaster planiraju da se pridruže hiljadama drugih na dan otvaranja samita i protestuju, izmedju ostalog, zbog globalne ekonomske nejednakosti i vojne misije NATO-a u Avganistanu. Organizatorka Nensi Rozensok se nada velikom odzivu.

„Ne znamo kolike će demonstracije da budu, ali pokušavamo da širimo vest što je više moguće. Pristižu autobusi iz gradova sa Srednjeg zapada Amerike, gradjani stižu sa Istočne obale i mi nastojimo da ih sve informišemo o ulozi NATO-a i tome šta ta organizacija čini širom sveta.“

Slušaonica na Ruzveltovom univerzitetu u kojoj profesor Erik Gelman predaje, gleda na Grant park, u kojem će demonstranti da se okupe pre nego što krenu prema području pored Mek Kormik Plejsa, gde će se okupiti lideri NATO-a.

„Mnogi moji studenti se plaše da će biti uhapšeni i da će platiti veliku kaznu.“

Gelman kaže da je taj strah posledica nedavnih obračuna sa učesnicima protesta Okupiraj Vol strit. Čikaška policija je uvela policijski čas na javnim prostorima i sprečila ljude da postave kampove. Medjutim, grad je dozvolio demonstrantima da protestuju 20 maja. Kršenje zakona ili izazivanje nasilja nije u programu Džejkoba Kajaija.

„Moje hapšenje zaista ne bi bilo korisno, već bi omelo moje aktivnosti koje ne bih mogao da realizujem. Ali biću tu da podignem svest i prenesem poruku.“

Kakvu poruku želi da uputi Nensi Rosenstok svima koji planiraju da dodju u Čikago tokom samita NATO-a.

„Planiramo da organizujemo mirne, zakonske demonstracije za celu porodicu.“

Te demonstracije će se odvijati pod budnim okom čikaške policije koja je pojačala svoje redove, udruživši se sa drugim državnim i federalnim agencijama.

XS
SM
MD
LG