Linkovi

NATO osniva dve nove vojne komande


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

NATO ministri odbrane u Briselu su dogovorili uspostavljanje dvije nove vojne komande i još jednom pozvali evropske saveznike da izdvajaju više za odbranu.

Ministri odbrane NATO, okupljeni u Briselu sa zadatkom da nastave sa jačanjem i modernizacijom snaga Alijanse, odlučili su da se fomiraju dvije nove vojne komande Saveza.

“Jednu za Atlantik i komandu podrške za vojnu mobilnost unutar
Evrope, kao i novi centar sajber operacija", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Tokom današnjeg sastanka generalni sekretar je pozdravo odziv nekih evropskih saveznica da povećaju izdvajanja za odbranu- odgovor je to na poziv Vašingtona koji sada daje oko 70 odsto sredstava za vojni savez, očekujući da ostali svoja izdvajanja povećaju barem na 2 odsto BDP-a do 2024. godine. Taj cilj će ove godine ostvariti osamNATO članica i najmanje njih 15 u narednih 6 godina.

Generalni sekretar upitan je i o zategnutim odnosima unutar Alijanse, prvenstveno onim izmedju Ankare i Vašingtona, izazvanim vojnom intervencijom Turske na sjeveru Sirije.

"Postoje kontakti izmedju Amerike i Turske o izazovima koje vidimo na sjeveru Sirije. NATO tamo nije prisutan, ali Turska nas informiše o svojoj vojnoj akciji i očekujem da će nastaviti da obavještava vojne saveznike o operaciji na sjeveru Sirije."

Drugog dana skupa ministara odbrane očekuje se učešće I predstavnika EU, gdje će se razgovarati o snažnijoj saradnji dvije organizacije na polju bezbjednosti i odgovoru na zajedničke izazove.

XS
SM
MD
LG