Linkovi

NATO obeležava 70. godišnjicu u atmosferi transatlantskih tenzija


Državni sekretar SAD Majk Pompeo, levo, razgovara sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom pre sastanka u sedištu NATO-a u Briselu, 4. decembra 2018.

Ministri inostranih poslova država članica NATO okupljaju se u Vašingtonu ove nedelje kako bi obeležili 70. godišnjicu Severnoatlantskog saveza. Predsednik Donald Tramp bio je kritički nastrojen prema Alijansi, koreći druge članice zbog nedovoljnog investiranja u odbranu i zbog prevelikog oslanjanja na Sjedinjene Države. Posmatrači će pažljivo pratiti kako se Alijansa nosi sa unutrašnjom olujom tokom obeležavanja svoje godišnjice.

Tramp, koji će ugostiti generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga u Beloj kući u utorak, jasno je predočio svoje poglede na NATO tokom predsedničke kampanje 2016, šokirajući mnoge na obe strane Atlantskog okeana, nazivajući Alijansu "zastarelom".

On je kao razlog naveo ono za šta je rekao da je nepostojeće fokusiranje na terorizam, dok je ponavljao tvrdnje da Sjedinjene Države na svojim plećima nose preveliki deo troškova.

Većina američkih eksperata za spoljnu politiku tvrdi da je NATO jedna od najuspešnijih vojnih alijansi u istoriji i da je daleko od prevaziđenog.

"Pokazao nam je sposobnost da se prilagođava promenama u prošlosti, od bavljenja ponovo oživljenom Rusijom, do vođenja krize na južnom krilu NATO-a, kao i bavljenje temama kao što su sajber teme - prema tome, NATO se prilagođava i saveznici troše više na odbranu", rekao je Mark Simakovski iz Atlantskog saveta za Glas Amerike.

Trošenje za vojsku suštinska je tema za Trampa, koji je učestalo vršio pritisak na evropske saveznike da povećaju njihova ulaganja u odbranu.

"Svi su se složili da suštinski podignu svoje zalaganje, podićiće ih do nivoa o kojima se nikad ranije nije razmišljalo", rekao je Tramp novinarima tokom prošlogodišnjeg NATIO samita.

VIDEO: Godišnjica NATO (bez prevoda)

NATO Marks 70th Anniversary in Washington Amid Transatlantic Tensions
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

U NATO smernicama kaže se da države članice treba da troše najmanje dva odsto svojih bruto domaćih proizvoda na vojsku svake godine. Ali samo sedam od 29 država dostiglo je taj nivo u 2018. Neki eksperti misle da je pravilo od dva odsto vrlo važno.

"Vi ne dajete novac nekome drugom, ne stavljate novac u NATO budžet tamo negde, vi ga trošite na sebe", kaže direktor Mekejnovog instituta Kurt Voker, koji je nekada služio kao ambasador SAD u NATO. "Ali, to demonstrira vašu predanost svojoj sopstvenoj bezbednosti, što onda daje NATO-u poverenje u to da je to zemlja kojoj takođe možemo pomoći da se brani, jer oni su predani odbrani svoje sopstvene teritorije".

I drugi se slažu da je trošenje na odbranu važno, ali kažu da Alijansa u svojoj osnovi znači sposobnost njenih članica da veruju jedni drugima, a da je Tramp narušio to poverenje.

"Kada američki predsednik dovodi u pitanje vrednosti alijanse, naši neprijatelji - Moskva i Peking - sada se pitaju da li će NATO doći ili neće doći da brani neke manje NATO zemlje koje je predsednik kritikovao kao možda nedovoljno vredne za NATO odbranu", rekao je Simakovski. "Ali, ja ne mislim da će na ovom samitu administracija najaviti bilo kakav odlaza Sjedinjenih Država".

Simakovski je rekoa da su se partneri sožili da degradiraju vašingtonski sastanak do skupa ministara spoljnih poslova, kako bi izbegli rizik Trampovih verbalnih napada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG