Linkovi

Dvodnevni skup ministara NATO-a u Briselu


Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg

Na početku dvodnevnog skupa ministara odbrane NATO-a, ministri već odobrili više snaga za brze reakcije.

Dvodnevni skup ministara odbrane NATO-a, koji je počeo juče u Briselu, ima ključni zadatak - dati zeleno svetlo za više nego dvostruko povećanje vojnih snaga Alijanse za brzo reagovanje. Objašnjavajući takav korak, generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg ukazuje da je reč o odbrambenoj strategiji i odgovoru na bezbednosne izazove sa juga i istoka.

Ministri odbrane Alijanse su već prvog dana dvodnevnog skupa donijeli odluku da snage za brze reakcije sa sadašnjih 13 povećaju na 40 hiljada u svakom trenutku spremnih vojnika, kako na zemlji, tako i u vazduhu i na vodi.

Riječ je o jasno odbrambenoj namjeni tih snaga, ukazuje generalni sekretar Alijanse, i sa tim poredi ponašanje doskorašnjeg bezbjednosnog partnera sa istoka.

"Ono što je Rusija uradila u Ukrajini nije odbrambena mjera. Aneksija dijela druge zemlje nije odbrambena mjera, to je čin agresije. To je prvi put nakon Hladnog rata da je jedna država u Evropi ugrabila dio druge. To nije mjera odbrane. A Rusija nastavlja da šalje trupe i snabdijevanje na istok Ukrajine i destabilizuje taj dio Ukrajine. Zbog toga mi nemamo sumnje u činjenicu da je Rusija odgovorna za agresivne akcije u Evropi i zato mi, NATO, odgovaramo na ovaj odbrambeni način", rekao je Stoltenberg.

Novinare je zanimalo i nedavno rasporedjivanje američkog teškog naoružanja u Skandinaviji i da li je to direktan odgovor na rusku prijetnju?

"To teško naoružanje je za vježbe. Odlučili smo se da povećamo broj vježbi da bismo uvećali spremnost naših snaga. Ja pozdravljam odluku Amerike i za teško naoružanje i za ključni doprinos ukupnoj opremljenosti kao što je snabdijevanje gorivom u vazduhu, kao što su snage za specijalne operacije i strategijski vazdušni lift", odgovorio je Stoltenberg.

Uz ovo, on pozdravlja odluku četiri NATO članice da za odbranu izdvajaju 2 odsto bruto nacionalnog dohotka i poziva i ostale da učine isto.

Iako generalni sekretar tvrdi suprotno, utisak je izvještača sa skupa ministara odbrane da je da se i vojni savez priključio Rusiji u trci u naoružavanju.

XS
SM
MD
LG