Linkovi

Rasmusen: Bez istrage incidenta


Generalni sekretar NATO-a na konferenciji za novinare u Briselu (arhivski snimak)
Generalni sekretar NATO-a na konferenciji za novinare u Briselu (arhivski snimak)

Pred skup NATO ministara odbrane, koji se 5. i 6. oktobra održava u Briselu, generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen je izjavio kako će jedna od ključnih tačaka sastanka biti situacija na sjeveru Kosova i uloga KFOR-a u tome. Na primjedbe kako su tokom nedavnih nemira vojnici KFOR-a protiv srpskih demonstranata koristili ubojitu municiju, prvi čovjek NATO-a kaže da su vojnici su djelovali u funkciji samoodbrane.

Značajan dio današnje najave skorog skupa ministara odbrane NATO-a pripao je planiranoj raspravi o Kosovu. Tako prvi čovjek vojne alijanse kaže:

Razgovaraćemo o razvoju prilika na Kosovu. Vidjeli smo oštro podsjećanje kako brzo mogu narasti tenzije i kako ostaje važna NATO misija. KFOR je tamo da osigura bezbjedne prilike za sve stanovnike Kosova, bez obzira na njihovu etničku pripadnost i nastavićemo tako- čvrsto, pažljivo i nepristrasno, u skladu sa našim mandatom. To naše trupe rade već godinama, uz realan rizik po vlastitu bezbjednost. NATO snage će uvijek koristiti minimum neophodne snage, jer imaju pravo na samoodbranu. To su činile i 27. septembra. Zato urgiram kod svih strana da izbjegavaju jednostrane akcije i zapaljive izjave. Urgiram da svi ulože napore u dijalog, umjesto u konfrontaciju. Zato što svi stanovninci Kosova imaju interes da imaju stabilnost i bezbjednost, a NATO podržava napore usmjerene prema integraciji u euro-atlantsku porodicu.”

Da li su pucnji ubojitom, bojevom municijom zaista bili neophodni za čin samoodbrane KFOR-vojnika i da li je uloga NATO da bude granična policija, bila su novinarska pitanja :

“Prije svega, KFOR je jasno djelovao u cilju samoodbrane. Dobio sam detaljne informacije i potpuno sam uvjeren da su trupe djelovale u okviru mandata. Proteklih mjeseci su trupe činile mnogo toga kako bi umirile situaciju i zadržale nepristrasan pristup u njenom rješavanju. Za nas je to važno da smo tamo da zaštitimo sve stanovnike Kosova. Prema našem mandatu, tamo smo da osiguramo bezbjedne uslove i slobodu kretanja. U tom smislu, pomazžemo EULEX-u i sporazum je da je KFOR tek treća linija odgovora. Prvi su kosovski policajci, drugi je EULEX, a tek tada mi. U vrijeme krize kakvu smo vidjeli, za KFOR je bilo neophodno da preduzme akciju, ali želimo što prije moguće da se vratimo na normalnu situaciju, jer naša ambicija nije da prvi odgovaramo na krizu. Sa druge strane, ostajemo tamo u našoj misiji. Ne vidim razloga da dalje istražujemo incident. Razgovarao sam sa predsjednikom Tadićem, a srpskoj strani sam ponudio informacije putem uobičajenih vojnih kanala”.

XS
SM
MD
LG