Linkovi

NATO: Izazovi u rastu Rusije i Kine, veći rizik od rata


General Deni Mersije, vrhovni komandant Savezničkog zapovedništva za transformiranje u NATO-u, tokom pres konferencije nakon 117. Vojnog komiteta šefova odbrane u Briselu, Belgija, 17. maja 2017.

Rastuća vojna snaga Kine i Rusija koja se ponovo diže, predstavljaće rastuće izazove transatlantskom savezu u predstojećim godinama, a potezi NATO-a ka osnaživanju svojih sposobnosti mogli bi da izazovu novu trku u naoružanju hladnoratovskog tipa, kaže se u izveštaju NATO-a.

Izveštaj, koji se kompletira jednom u četiri godine, identifikuje 20 globalnih trendova za koje je u izgledu da će uticati na Alijansu do 2035. godine, od veštačke inteligencije i ubrzanja razvoja tehnologije, do klimatskih izazova i rastuće nejednakosti.

General Deni Mersije, vrhovni komandant Savezničkog zapovedništva za transformiranje u NATO-u, rekao je za Rojters da izveštaj pokazuje viši rizik od većeg međudržavnog rata nego što je to bio slučaj sa izveštajem iz 2013. godine.

"Vidim i značajan porast rizika od većeg međudržavnog konflikta", rekao je Mersije u intervjuu na marginama Berlinske bezbednosne konferencije.

Njegova komanda izdaće prateći izveštaj na proleće koji mapira kako bi NATO trebalo da odgovori na ove trendove, kako bi oba dokumenta predstavljala politički vodič NATO-a 2019.

"Imati globalnu svesnost je neophodnije neko ikad pre. Želimo da budemo spremi za svaku vrstu scenarija", rekao je Mersije, dodajući da globalizacija znači da NATO mora da vaga faktore izvan svog regiona, uključujući i vojnu ekspanziju Kine i Indije.

Lak pristup tehnologiji i globalna priroda sajber prostora mogli bi da olakašju terorističkim mrežama da se šire, izazivajući postojeći skoro-pa-monopol državnih aktera na posedovanje visokotehnološkog oružja, kaže se u izveštaju.

Faktor čovekove okoline takođe bi mogao da igra veću ulogu, od veće učestalosti prirodnih katastrofa, do povećanog ogoljavanja Arktika, kaže se u izveštaju, kao i rast globalnog duga i erozija poverenja u finansijske institucije.

U izveštaju se kaže da je rast ulaganja u odbranu počeo da raste nakon ruske aneksije Krima od Ukrajine 2014. godine, a projekcije pozivaju na dalje povećanje do 2045. godine.

Ali, upozorava se da bi to povećanje "moglo da stvori bezbednosnu dilemu i započne trku u naoružanju, kao što je to bio slučaj tokom Hladnog rata".

Kaže se da bi prioriteti u budžetu koji se nadmeću i fiskalna ograničenja u zemljama članicama mogli da otežaju njihovu sposobnost da izađu potrebama NATO-a u budućnosti.

Mersije kaže da je NATO već radio na proširenju svojih sposobnosti u sajber prostoru, kako bi obezbedio da sajber zaštita bude ugrađena u svaki oružani sistem i mrežu, od samog početka.

"U NATO-u, mi smo pod neprestanim sajber napadom", rekao je, ocenjujući da se Alijansa dobro pokazala u samoodbrani do sada, ali da je potrebno ostati budan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG