Linkovi

NATO: Gotovost Vojske Srbije - odlična


Arhiva - Oklopno vozilo Vojske Srbije tokom vojne vežbe u Nikincima, povodom obeležavanja 72. godišnjice od kapitualcije nacističke Nemačke u Drugom svetsku ratu.
Arhiva - Oklopno vozilo Vojske Srbije tokom vojne vežbe u Nikincima, povodom obeležavanja 72. godišnjice od kapitualcije nacističke Nemačke u Drugom svetsku ratu.

Pripadnici više različitih komandi NATO i Vojske Srbije u petak su na poligonu Boravac kraj Bujanovca završli vežbu, a srpske jedinice su bile dobro organizovane i pripremljene, uz visoku motivaciju i profesionalizam, ocenio je potpukovnik Benoa Estuar.

Kako se navodi u saopštenju NATO-a, cilj vežbe je bio da se stekne uvid u nivo gotovosti i interoperabilnosti srpskih snaga za učešće u multinacionalnim misijama i operacijama u skladu sa standardima NATO-a.

Više od 60 evaluatora iz različitih komandi NATO-a ocenjivali su gotovost i interoperabilnost više od 250 pripadnika Vojske Srbije.

Na vežbi su bili inženjerijska i pešadijska četa, vodovi vojne policije i atomsko-hemijsko-biološke odbrane Vojske Srbije.

Tokom dvonedeljne vežbe tim za ocenjivanje su predvodili potpukovnici Benoa Estuar i Iv-Mari Dena iz Komande združenih snaga u Napulju, saopštila je NATO kancelarija za vezu iz Beograda.

Tokom ocenjivanja primenjen je program NATO-a Koncept operativnih sposobnosti koji je osmišljen da unapredi sposobnosti snaga partnera Alijanse da operišu zajedno.

Srbija koristi ovaj mehanizam od 2011. godine kako bi omogućila svojim jedinicama da usvoje vojne standarde NATO-a i tako učestvuju u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

XS
SM
MD
LG