Linkovi

Rasmusen kritikuje EULEX


Pripadnici EULEX misije na Kosovu
Pripadnici EULEX misije na Kosovu

Prvi čovjek NATO-a,Anders Fog Rasmusen, je obraćajući se Evropskom parlamentu u Briselu, iznio jasnu kritiku uspješnosti evropske civilne misije na Kosovu, EULEX-a. On je uvjeren da su Evropljani nedovoljno pripremljeni za misiju, što od KFOR-a iziskuje dodatni angažman na koji nisu računali, čime se ugrožava i uspješnost operacije vojnih snaga.

Opremljenost i pripremljenost evropske civilne misije na Kosovu nije zadovoljavajuća, rekao je tako generalni sekretar NATO evropskim parlamentaricima, upozoravajuć da je zbog toga NATO i KFOR prisiljen da radi posao Evropljana, posao na koji nije računao i koji nije dio njegove misije.

"Veoma sam zabrinut činjenicom da je misija EULEX-a nedovoljno opremljena i pripremljena što na praktičan način ima snažnog uticaja na NATO, jer će time efekti naše KFOR operacije biti umanjeni. Mi zato moramo preuzeti posao i odgovornost kakvu nismo predvidjeli, posebno na sjevernom dijelu Kosova".

Nedugo zatim, predsjedavajući skupu evropskih ministara spoljinih poslova u Luksemburgu, kritiku je posredno prihvatila i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

"Radimo tijesno sa generalnim sekretarom NATO-a i njegovim timom na planiranju, kako bi smo pomogli ljudima na sjeveru Kosova i bili sigurni da nema nasilja. Uradili smo analizu EULEX-a, sa posebnim fokusom na osposobljavanje kosovskih vlasti da preuzmu više odgovornosti na jugu i bolje se opreme i pripreme na sjeveru Kosova. Generalni sekretar i ja razgovaramo o tome da li da kombinujemo ono što imamo na raspolaganju na efikasniji način. Prošle sedmice smo, zajedno sa generalnim sekretarom NATO-a i američkom državnom sekretarkom razgovarali kako da poboljšamo taj scenario, kako bi smo bili sigurni da, u skladu sa različitim okolnostima, imamo prave snage na pravom mjestu. Taj posao teče, a u tom kontekstu sam prenijela državama članicama EU da je veoma važno da smo na odgovarajući način pripremljeni i opremljeni da bi smo mogli osigurati bezbjednost sjevera Kosova. Sada smo u fazi da razmatramo šta je dodatno moguće da uradimo."

Ovo je do sada bio najjasniji izraz nezadovoljstva NATO vrha učinkom evropske civilne misije i činjenicom da su vojne snage morale na sjeveru preuzeti zadatke i akcije iz domena policijskih i bezbjednosnih poslova, što, u suštini, nije njihova misija i zadatak. Vjeruje se da će i za jedne i druge skori NATO samit u Čikagu biti prilika da jasno definišu šta i kako treba da radi na Kosovu, kako bi se obje misije provodile što uspješnije.

XS
SM
MD
LG