Linkovi

Poziv za nastavak proširenja NATO-a


Poziv za nastavak proširenja NATO-a
Poziv za nastavak proširenja NATO-a

Predstojeći samit NATO-a u Čikagu, kako je već najavljeno, neće biti samit proširenja. Američki zakonodavci smatraju da uprkos tome zemljama koje žele da budu članica alijanse, među kojima je i Crna Gora, treba potvrditi politiku otvorenih vrata, te pružiti odgovarajuću američku pomoć za pristupanje Sjevernoatlantskom savezu. Senatski Spoljnopolitički odbor nedavno je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se ohrabruje dalje proširenje NATO-a i produbljivanje strateškog partnerstva Sjedinjenih Država sa saveznicima.

U prijedlogu zakona o proširenju NATO-a, koji je podnio senator Ričard Lugar, između ostalog se upućuje poziv predsjedniku Baraku Obami da na samitu u Čikagu obezbijedi jasnu mapu puta za pristupanje Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Gruzije i predlaže da se, prvi put u američkom zakonodavstvu, te zemlje smatraju NATO aspirantima. Šef američke delegacije pri Parlamentarnoj skupštini Alijanse, kongresmen Majkl Tarner, kazao je na nedavnom pretresu u Vašingtonu da je obeshrabrujuće to što proširenje nije na dnevnom redu majskog skupa.

Veoma je međutim važno da odamo priznanje zemljama koje imaju aspiracije da postanu članica NATO-a, kako bi napredak koji su postigle i put na kojem se nalaze bili prepoznati i na taj način osnaženi.”

Poruke ohrabrenja očekuje i predsjedavajuća pododbora za evropska pitanja Spoljnopolitičkog odbora Senata Džin Šahin.

“Mislim da će zemlje poput Crne Gore, koje rade na tome da budu dobar partner NATO-u i koje podržavaju neke njegove operacije, biti posmatrane veoma blagonaklono u Čikagu. Za transatlantske integracije važan je i napredak prema Evropskoj uniji.”

Senatorka Šahin pozdravlja i do sada preduzete reforme u okviru evroatlanstkih integracija.

“Mislim da su Crna Gora i cijeli region postigli izuzetan napredak kada se uzme u obzir činjenica da se raspad Jugoslavije dogodio početkom devedesetih. Veoma je važno vidjeti napredak ka članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji, rješavanje pitanja vladavine zakona i ekonomsku integraciju.”

Dejmon Vilson, izvršni direktor Atlantskog saveta SAD, ocjenjuje da je Crna Gora među prvima u redu za ulazak u NATO.

“Mislim da će NATO saveznici odati priznanje postignutom napretku u Crnoj Gori i nadam se da će na narednom samitu, nakon ovog, Crna Gora biti spremna da postane članica. Pred njom predstoji još posla, ali mislim da je na pravom putu.

Samit u Čikagu biće održan od 15. do 22. maja.

XS
SM
MD
LG