Linkovi

"NATO dobio kredibilnog i pouzdanog saveznika"


Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković sa ambasadorima zemalja članica NATO-a (gov.me)
Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković sa ambasadorima zemalja članica NATO-a (gov.me)

Diplomatski predstavnici zemalja članica NATO u Podgorici ocijenili su u ponedeljak da je prijemom Crne Gore Alijansa dobila "kredibilnog i pouzdanog saveznika, saopštilo je crnogorsko Ministarstvo odbrane.

Ambasadori, pomoćnici ambasadora i otpravnici poslova 18 zemalja Alijanse u Crnoj Gori pozdravili su predstojeći prijem Crne Gore u NATO, ocjenjujući da je to rezultat posvećenosti dostizanju najviših standarda modernih demokratija, prenose lokalni mediji.

"Diplomatski predstavnici zemalja članica NATO saglasili su se da je Crna Gora kroz veoma zahtjevne i intenzivne reforme bezbjednosnog sektora, ali i drugih dijelova crnogorskog društva, pokazala posvećenost dostizanju najviših standarda modernih demokratija, te da je članstvo Crne Gore u NATO potvrda tih rezultata", navodi se u saopštenju nakon radnog doručka diplomata zemalja NATO u Podgorici sa ministrom odbrane Crne Gore, Predragom Boškovićem.

Bošković je izrazio uvjerenje da članstvo u NATO predstavlja pozitivan signal za cijeli region Zapadnog Balkana, te da su "integracije u evroatlantske strukture od presudne važnosti za stabilizaciju i ekonomski razvoj regiona", prenosi portal RTCG.

"Vjerujem da se svi možemo složiti da Zapadni Balkan ne može biti stabilan bez jasne evroatlantske i evropske vizije, kao što ni Evropa ne može biti bezbjedna bez pune integracije ovog regiona", rekao je Bošković.

On je naglasio spremnost Crne Gore da doprinese naporima NATO saveznika u borbi sa savremenim bezbjednosnim izazovima, kao i u aktivnostima koje imaju za cilj odvraćanje negativnog vanjskog uticaja, i dodao da će Vojska Crne Gore nastaviti da daje doprinos projektovanju stabilnosti i jačanju kolektivne odbrane, kroz svoje učešće u međunarodnim misijama i operacijama pod okriljem NATO, UN i EU.

Bošković je rekao da će Crna Gora i u budućnosti, kao nova članica NATO-a, nastaviti uspješnu saradnju sa saveznicima, kao dio porodice država čiji se odnosi zasnivaju na povjerenju i prijateljstvu.

"Kao 29. članica NATO, Crna Gora će imati podršku saveznika za daoji razvoj i unapređenje svojih institucija i kroz kolektivni sistem bezbjednosti za obezbjeđivanje sigurnosti i bezbjednosti njenih građana", piše u saopštenju iz Boškovićevog kabineta.

Radni doručak ministra Boškovića i diplomata NATO zemalja organizovan je povodom ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore, a u susret jedanaestoj godišnici crnogorske nezavisnosti i predstojećem NATO samitu u Briselu na kojem će Crna Gora prvi put učestvovati u svojstvu punopravne članice, saopštilo je crnogorsko ministarstvo odbrane.

XS
SM
MD
LG