Linkovi

Godišnjica NATO bombardovanja


Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije služi parastos žrtvama NATO bombardovanja u Gračanici, na 13. godišnjicu početka napada na SRJ
Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije služi parastos žrtvama NATO bombardovanja u Gračanici, na 13. godišnjicu početka napada na SRJ

Širom Srbije i na Kosovu danas je obeležena 13. godišnjica NATO bombardovanja. Na Kosovu, Srbi su održali parastos, polagali vence i palili sveće, dok su Albanci slavili.

Episkop raško-prizrenski Teodosije služio je kraj spomen obeležja ispred Doma kulture u Gračanici parastos stradalima, pre, tokom i posle bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije i sukoba na Kosovu.

Obraćajuci se prisutnima vladika Teodosije je kazao da za Srbe na Kosovu po završetka bombardovanja nije dosao mir i sloboda, vec nova stradanja i progoni, i to u prisustvu međunarodne civilne i vojne misije.

“Ovde smo da obeležimo ovu godišnjicu dostojanstveno i molitveno, sećajući se ne samo onih koji su svoje živote izgubili za vreme ratnog sukoba 1999. godine već i svih onih koji su nakon tih ratnih meseci postradali ili bez traga nestali samo zato što govore drugačijim jezikom, pripadaju drugom narodu ili drugoj veri”, rekao je episkop raško-prizrenski.

Parastosu u Gračanici prisustvovalo je pedesetak ljudi. Skupu nije prisustvovao ni jedan predstavnik Srba iz kosovskih institucija. Vence na spomen obeležje postradalima položili su predstavnici opštine Priština koja na Kosovu funkcionise po sistemu Republike Srbije. Posle parastosa izveden je pesnicki čas koji je pripremila Kulturno prosvetna zajednica Kosova i Metohije.

Zvaničnici kosovskih isntitucija sinoć su povodom 13 godina od NATO bombardovanja SRJ organizovali svečani prijem, kome su prisustvovali članovi Vlade Kosova, predsednica Kosova Atifete Jahjaga i pojedini međunarodni predstavnici na Kosovu.

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je da je intervencija NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju bila najuspešnija vojna kampanja, koja je kulminirala predajom vojne mašinerije Slobodana Miloševića i da je zahvaljujući toj intervenciji Kosovo “dobilo slobodu i početak stvarnog demokratskog života”.

Posebnu zahvalnost Tači je odao vojnicima i oficirima NATO snaga koji su - kako se navodi u saopštenju Vlade Kosova - profesionalno, hrabro i herojski vodili 78-dnevnu bitku protiv srpskih policijskih i vojnih ciljeva.

XS
SM
MD
LG