Linkovi

Kosovo: Obeležena godišnjica bombardovanja


Obeležavanje 17 godina od početka NATO bombardovanja u Gračanici
Obeležavanje 17 godina od početka NATO bombardovanja u Gračanici

Sedamnaest godina od početka bombardovanja Savezne republike Jugoslavije od strane NATO-a obeleženo je i na Kosovu.

U Gračanici je služen parastos stradalima, a u severnoj Mitrovici održana akademija pod nazivom Srbijo pamti.

Parastos su u centru Gracanice u prisustvu stotinak gradjana služili sveštenici Eparhije raško- prizrenske. Vence su ovom prilikom ispred spomenika "Borcima ratova od 1914-1918" položili predstavnici srpskih i kosovskih institucija sa centralnog Kosova.

“Svedoci smo da bombe, ratovi i zlo nigde u svetu ništa dobro nisu doneli. Sada savremeni svet i Evropa trpe upravo zbog takvih agresivnih politika i bombardovanja”, rekao je gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić.

Novinar i književnik Živojin Rakočević smatra da je bombardovanje SRJ Srbima na Kosovu uskratilo slobodu, koja je kako je kazao, i posle toliko godina ograničena.

Sve ono što je počelo na današnji dan na žalost nije završeno. Ta vrata pakla koja su tada otvorena i danas u mnogim svojim segmentima i stvarima se nisu zatvorila. Ona utiču na naše živote, uskraćuju našu slobodu i zbog tog dana verovatno ni danas nemamo slobodu”, rekao je Rakočević.

17 godina od početka bombardovanja SRJ obeleženo je i u Kosovskoj Mitrovici. Tamo je delegacija predvođena dirktorom Kancelarije za Kim Markom Đuricem položila cveće na spomenik “Istina” koji je posvećen poginulima u NATO-bombradovanju, a zatim je održana i Akademija pod nazivom “Srbijo pamti”.

XS
SM
MD
LG