Linkovi

Nastavljeni sukobi u Siriji uprkos "humanitarnoj pauzi"


Dete u bolnici u istočnoj Guti
Dete u bolnici u istočnoj Guti

Rusija je otpočela dogovorenu "humanitarnu pauzu" u regionu istočne Gute u Siriji, ali su uprkos tome izbile nove borbe. Takođe, nije bilo naznaka da su počele evakuacije civila iz tog područja ili da je počela da pristiže medicinska pomoć.

Najmanje šestoro civila ubijeno je tokom prvog dana petočasovne obustave vatre koju je naredio ruski predsednik Vladimir Putin, a koja je trebalo da služi za evakuaciju civila. I Ujedinjene nacije saopštile su da su se borbe nastavile uprkos ruskoj "humanitarnoj pauzi".

„Situacija na terenu je očigledno takva da konvoji pomoći mogu da uđu u Gutu, niti da se pruži medicinska pomoć“, rekao je portparol UN Jens Laerke.

Rusija I sirijska vlada krive opozicione borce za granatiranje na rutama za evakuaciju, kao I u područjima Damaska. Pobunjenici su to demantovali.

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je da Rusija I dalje “intenzivno radi” u istočnoj Guti I da je “rastužuje činjenica da njeni partneri ignorišu terorističke aktivnosti u tom području”, prenosi AP.

Peskov je rekao da će Rusija “definitivno nastaviti rad na ispunjavanju rezolucije Saveta bezbednosti I da brani svoju poziciju”.

General Džon Votel, čelnik američke Centralne vojne komande, ocenio je da Rusija ima "izuzetno destabilizujuću" ulogu u Siriji i da je ujedno i "piroman i vatrogasac".

Rusija je naložila “humanitarnu pauzu” koja je stupila na snagu u utorak I zajedno sa snagama sirijskog režima uspostavila put za evakuaciju civila iz pobunjeničke enclave blizu Damaska. Ta pauza znači obustavljanje ratnih operacija od 9 ujutru do 2 popodne svakog dana.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Britaniji, koja nadzire sedmogodišnji sukob, saopštila je da su u vazdušnim napadima na Gutu stradale stotine ljudi. Sirijska vojska negirala je da je izvela takve napade.

Savet bezbednosti UN je u subotu naredio 30-dnevni prekid vatre u Siriji. Bez obzira na to, aktivisti su prijavljivali da su borbe nastavile I da je u ponedeljak stradalo 30 osoba.

Generalni sekretar UN Antionio Gutereš rekao je da su rezolucije Savta bezbednosti smislene jedino ako se primenjuju, a da Sirijsci u istočnoj Guti ne mogu više čekati na humanitarnu pomoć.

XS
SM
MD
LG