Linkovi

Nastavljeni protesti širom Srbije


Protesti u Beogradu
Protesti u Beogradu

Više hiljada građana protestovalo je u nekoliko gradova u Srbiji. Na skupovima nije bilo stranačkih obeležja, nema formalnog organizatora, učesnici tvrde da su se okupili oko Fejsbuk grupe „Protest protiv diktature“.

U Beogradu, više hiljada građana - većinom mladih, posle početnog okupljanja ispred Doma Narodne skupštine krenulo je u šetnju centralnim gradskim ulicama koje su bile blokirane za saobraćaj.

Oni su se ponovo danas okupili kako bi protestovali zbog izbornih rezultata.

Šetnja je krenula sa platoa ispred Skupštine Srbije, Terazijama, Kolarčevom ulicom, do Trga republike. Kolona se potom uputila ka Domu omladine, zgradi dnevnog lista Politika, Svetogorskom ulicom do Radiotelevizije Srbije gde su vikali “Uprava napolje”.

Učesnici protesta uzvikivali su "Uprava napolje", "Vučiću lopove", i nosili transparente "Dole laži".

Pevali su i pesmu "Vuče, vuče bubo lenja, šta će rećipokolenja, vodio si život buran, pa ostao nekulturan".

Šetnja je završena ispred zdanja Doma Narodne skupštine Srbije, uz povike "Doći ćemo sutra".

Na skupu nije bilo stranačkih obeležja. Nisu zabeleženi incidenti.

Protest u Beogradu
Protest u Beogradu

U Novom Sadu, studenti i drugi učesnici "Protesta protiv diktature" okupili su se večeras oko 18 sati u kampusu Novosadskog univerziteta, drugi put za dva dana, a sam protest počeo je uz manje incidente, prenosi Radio 021.

Radio 021 prenosi da su dvojica mladića vređala studente I pokušala da pocepaju transparent na početku kolone, sa natpisom "Protiv sistema".

Malobrojna policija je intervenisala, ali nije udaljila mladiće koji su nastavili da provociraju učesnike protesta.

Kolona je zatim krenula od kampusa, prošla pored zgrade Pokrajinske vlade, gde su uzvikivali "Lopovi, lopovi!", a potom su došli do Trga slobode.

Studenti nose transparente "Stop diktaturi", "Ako vam je dobro, onda ništa", "Nije vam ovo Severna Koreja", "Stop nepotizmu"...

Protestna šetnja je održana i u Nišu, dok su u Čačku su protestovali i učenici.

Protest u Čačku
Protest u Čačku

U Leskovcu se okupilo više desetina mladih ljudi, koji su protestovali zbog rezultata predsedničkih izbora.

Oni su se okupili posle poziva na Fejsbuku, i prošetali centralnim gradskim ulicama.

Okupljeni su se prošetali i ispred sedišta Srpske napredne stranke, gde su se kraće zadržali i uzvikivali "Izlazite napolje", "Lopovi, lopovi", "Pokrali ste izbore", a potom su otišli do sedišta Gradske uprave i slikali se sa komentarom "Ajde da se slikamo, ovi unutra rade, a mi smo neradnici".

Šetnja je protekla bez incidenata i bez ikakvih stranačkih obeležja, a nije bilo povećanog prisustva policije.

Za sada, nijedna politička stranka nije saopštila da stoji iza organizacije protesta.

Drugoplasirani na predsedničkim izborima, Saša Janković, ponovo je pozvao građane na mirne proteste.

Sraman je način na koji mlade ljude, ali i njihove roditelje i starije sugrađane, prikazuju režimski mediji, nazivajući ih ološima, huliganima, klošarima, stranim plaćenicima i ostalim uobičajenim uvredama kojima se služi propaganda Aleksandra Vučića. Upravo zbog takvog odnosa prema građanima, protesti se i dešavaju. Srbija je naša zemlja”, naveo je Janković.

Demokratska stranka saopštila je da je pravo na okupljanje osnova svakog demokratskog društva, a mirni protesti su njegov ispit zrelosti.

Nova Srbija podržava proteste omladine koja, kako se navodi u saopštenju, prepoznaje nepravdu koja je učinjena u izbornom procesu prema svim kandidatima opozicije, kao i prema građanima kojima nije omogućeno da glasaju i koji su se osećali kao da su otpisani.

XS
SM
MD
LG