Linkovi

Nastavljen štrajk u Pošti: Ima para za Željka Samardžića i Tijanu Ajfon, ali ne i za veće plate poštara


Dragan Plavšić zaposlen je u JP Pošta Srbije 14 godina, Foto: Facebook

Jedna za drugom, loše vesti stižu iz srpskih Pošta - prvo se u medijima pod kontrolom vlasti dugo krila informacija da u ovom preduzeću radnici štrajkuju, a odmah zatim javnost se podigla posle objave da su brojni pevači, glumci i druge estradne ličnosti poput Željka Samardžića ili Tijane Ajfon bili na platnom spisku Pošta. Od jutros iz Pošta stižu vesti o suspenziji radnika koji štrajkuju.

Štrajk u JP "Pošta Srbije" koji je počeo 2. decembra se nastavlja, a situacija se u pojednim mestima u Srbiji zaoštrava zbog brojnih izveštaja o pritiscima na zaposlene. Radnici u Zrenjaninu su od jutros ispred svoje zgrade, jer su im izdate suspenzije rada u trajanju od tri meseca.

Mi nismo preuzeli rešenja, ne smemo da budemo u radnim prostorijama i nalazimo se u dvorištu zgrade, mi želimo da radimo i borimo se za naš socijalni status. Problem je što je naš prosek plata ispod republičkog nivoa i već 17 godina nisu povećane plate. Većina kolega je toliko ogorčena da se uopšte ne boji otkaza, a kamoli nekih drugih scenarija“, kaže za Glas Amerike Dragan Grujin iz Zrenjanina.

Rešenje o privremenom udaljavanju sa rada koje su dobili radnici JP Pošta Srbije, Foto: VOA
Rešenje o privremenom udaljavanju sa rada koje su dobili radnici JP Pošta Srbije, Foto: VOA


I Dragan Plavšić zaposlen u pošti Kikinde potvrđuje za Glas Amerike da su i oni dobili suspenzije, a kao dokaz poslao je i rešenje.

Zaposlen sam u pošti 14 godina, a veći prtisak od ovoga ne postoji i nemamo više čega da se bojimo. Isterali su nas iz dostavne sale, imamo rok od 8 dana, pa ćemo videti šta će biti. Mi ćemo od sutra organizovati protest, sutra ujutru ćemo biti tamo u 7 sati i dogovor je da budemo naših redovnih 8 sati,“ navodi Plavšić.

Plavšić je postao popularan posle objavljivanja video snimka na Fejsbuku u kome radnici Pošte pevaju uz pesmu Branka Kockice Milićevića „U svetu postoji jedno carstvo“, koji je, prema dokumentima koji su procureli u javnost, jedan od onih koji su na platnom spisku ovog preduzeća.

Na ovom spisku se inače nalaze mnoge javne ličnosti kao što su pevačica Jelena Broćić, starleta Tijana Ajfon, pevačice Nela Bogdanović i Jasna Milenković Jami, pevač Željko Samardžić. Oni za sada nisu demonatovali ove navode. U međuvremenu su za beogradske medije sa ovog spiska dve javne ličnosti demantovale navode da su na platnom spisku ovog javnog preduzeća - Tijana Afon i Željko Samardžić.

Samostalni sindikat poštanskih radnika saopštio je u sredu da deo zaposlenih u JP "Pošta Srbije" ne odustaje od obustave rada u ovom preduzeću.

Iz ovog sindikata su tako reagovali na saopštenje "Pošta Srbije" koje je najavilo da će danas na kućne adrese za 190.000 penzionera početi isplata penzija.

Iz sindikata kažu da radnike nisu pokolebale da odustanu od obustave rada, kako se navodi u saopštenju ovog sindikata koje je potpisao predsednik Zoran Pavlović, ni suspenzije za više od 200 zaposlenih iz Sombora, Zrenjanina i Novog Sada.

Uz to iz ovog sindikata tvrde da se jutros radnik pošte u Kraljevu, samopovredio u znak protesta zbog odnosa rukovodstva prema radnicima.

Dve trećine radnika Pošte nastavilo je sa obustavom rada i zahteva povećanje zarada, nakon propalih pregovora sa Vladom pre dva dana i nisu dobijali nove ponude za razgovore. Oni su se jutros okupili ispred pošte u Glavnoj ulici u Zemunu.

Inače i Savez samostalnih sindikata Srbije podržava zahteve radnika Javnog preduzeća "Pošta Srbije" koji su obustavili rad, “jer je nedopustivo da jedno takvo preduzeće ima dve trećine zaposlenih sa zaradama ispod republičkog proseka".

Takođe, nedopustivo je i neshvatljivo, posebno u situaciji kada ovo preduzeće ostvaruje dobit i puni budžet, da radnici ne učestvuju u raspodeli dobiti. Opravdano je njihovo nezadovoljstvo i bunt da rade pod pritiskom, sa smanjenim brojem izvršilaca, i da na njihove zahteve rukovodstvo preduzeća ostaje potpuno indiferentno, kao i da daje obećanja koja kasnije ne ispunjava, navode iz Saveza sindikata.

Moj ćale radi 35 godina u Pošti i on pamti da nikada nisu povećavali plate, osim jednog mizernog povećanja 2002. godine, dok su u međuvremenu plate stalno smanjivane. Suspenzije koje smo dobili znači da će nam plate biti dosta umanjene, ali videćemo još koliko,“ navodi Plavšić za Glas Amerike i dodaje da se nada da će se pregovori sa Vladom nastaviti.

Novinar Miša Brkić u izjavi za Glas Amerike kaže da je vladajuća partija uništila sve kontrolne i regulatorne institucije četvrte grane vlasti, a onog trenutka kada je to uradila onda može da radi šta hoće i sad će biti otvorene otimačine i krađe iz javnih preduzeća i niko ništa neće moći ovoj vlasti da uradi.

Sve vlasti i partije su držale javna preduzeća u svom vlasništvu da bi mogli da plaćaju sa tih spiskova svoje ljude, pa zato sve institucije kao što su MMF i Svetska banka već godinama zahtevaju da se ova preduzeća privatizuju, odnosno prvo korporatizuju, " navodi dugogodišnji ekonomski novinar.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG