Linkovi

Nastavlja se potraga za stotinama nestalih u Kaliforniji


Spasilačke ekipe tragaju za žrtava razornih požara u Kaliforniji (Foto: AP/John Locher)
Spasilačke ekipe tragaju za žrtava razornih požara u Kaliforniji (Foto: AP/John Locher)

U Kaliforniji je nastavljena potraga za žrtvama i nestalima u najgorim požarima u istoriji te savezne države, dok meteorolozi najavljuju kišu.

U vatrenoj stihiji poginulo je najmanje 76 osoba, a broj nestalih porastao je na 1.276, uprkos tome što su lokalne vlasti uspele da lociraju stotine ljudi, koje su napustile domove kada je požar zahvatio planinski grad Peradajz.

Nacionalna meteorološka službba saopštila je da će do 10 centimetara kiše pasti od utorka veče do petka u podnožju planinskog venca Sijera, uključujući i u Peradajzu koji je razoren u požaru.

Očekuje se da će kiša padati i u San Francisku, što bi pomoglo da se vazduh raščisti od nezdravih nivoa dima. Požar je udaljen 280 kilometara od tog grada.

Vlasti očekuju da će padavine pomoći vatrogascima, ali i upozoravaju da postoji mogućnost formiranja opasnih klizišta u područjima gde je izgorela sva vegetacija.

Pogođeno područje u subotu je obišao i predsednik Donald Tramp koji je rekao da "niko nije mogao ni da pomisli da će se tako nešto dogoditi".

Predsednik SAD Donald Tramp tokom obilaska područja pogođenog požarima
Predsednik SAD Donald Tramp tokom obilaska područja pogođenog požarima

Tramp, koji je bio u pratnji guvernera Kalifornije Džerija Brauna i novoizabranog guvernera Gevina Njusoma, rekao je da federalna vlada radi sve što je potrebno, uključujući pružanje pomoći spasilačkim i ekipama hitne pomoći.

Predsednik SAD rekao je da je loše upravljanje šumama doprinelo izbijanju požara i dodao da je o tom problemu razgovarao sa Braunom i Njusomom.

Osim što su odneli veliki broj života, požari u Kaliforniji pričinili su ogromnu materijalnu štetu, zbog čega će lokalne vlasti morati da pronađu dogoročni smeštaj za hiljade raseljenih.

XS
SM
MD
LG