Linkovi

Nastavlja se potraga za argentinskom podmornicom


Arhivski snimak nestale podmornice

Međunarodna flota brodova i aviona bori se sa osam metara visokim talasima i vetrom čiji su udari 74 kilometra na sat u potrazi za argentinskom podmornicom San Huan koja je nestala sa 44 člana posade.

Šezdeset šest metara dugačka, 2200 tona teška, električna podmornica nemačke proizvodnje, nestala je u sredu, 430 kilometara od obale Argentine. U subotu, serija satelitskih poziva, koji su trajali samo nekoliko sekundi i koji su možda stizali iz nestale podmornice, povećali su nade za posadu.

“Neki od signala su mornarički brojevi, dok su drugi nepoznati. Trenutno je u toku analiza signala, a podaci koje imamo ne mogu da pruže korisne informacije za lociranje podmornice”, saopštio je portparol mornarice Enrike Balbi.

Vojni brodovi kao i brodovi za pretragu i avioni iz Brazila, Sjedinjenih Država, Čilea, Urugvaja i Britanije pridružili su se potrazi. Britanija, koja je bila u ratu sa Argentinom osamdesetih godina, koristi istraživački brod sa naučnim senzorima u potrazi.

Sjedinjene Države poslale su istraživački avion NASA-e, avion za praćenje podmornica i spasilački tim. Podmornica San Huan u službi je od 1985. godine, a argentinska prva žena oficir podmornice, Eliana Kravčuk, nalazi se među članovima posade.

Papa Franja, poreklom iz Argentine, izjavio je da se moli za bezbedan povratak posade.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG