Linkovi

Nastavlja se istraga o Rusiji i polemika o Komijevim beleškama


Bivši direktor FBI-a Džejms Komi i predsednik SAD Donald Tramp
Bivši direktor FBI-a Džejms Komi i predsednik SAD Donald Tramp

Istraga o Rusiji i dalje zaokuplja pažnju Vašingtona bez obzira što je predsednik Donald Tramp u prvoj poseti inostranstvu. Visoki zvaničnik Bele kuće nije ni potvrdio niti demantovao izveštaj da je na sastanku sa ruskim diplomatama, predsednik Donald Tramp koristio uvredljive izraze o bivšem direktoru Federalnog istražnog biroa Džejmsu Komiju i rekao da “je veliki pritisak” skinut njegovim smenjivanjem.

Predsednik Tramp i članovi njegovog kabineta su podigli ceremonijalne mačeve u Saudijskoj Arabiji dok Bela kuća nastoji da umanji retoriku o članku objavljenom u Njujork Tajmsu u kojem je predsednik navodno opisao Džejmsa Komija kao “ludog, pravog ludaka”, i tvrdio da je njegovim smenjivanjem ublažen pritisak koji je predstavljala istraga FBI-a o Rusiji.

Ne sećam se tačno šta je predsednik rekao i beleške koje Njujork Tajms ima nisu, kako verujem, direktni transkript.”, kaže H.R.Mekmaster, savetnik za nacionalnu bezbednost.

Mekmaster je bio prisutan kada se Tramp sastao sa ruskim ministrom inostranih poslova i ruskim ambasadorom u Vašingtonu. U emisiji mreže ABC “Ove nedelje" Mekmaster je izbegavao učestala pitanja o tome da li je Tramp postavio ruskim diplomatama pitanja o ruskom mešanju u američke izbore.

Namera tog razgovora je bila da se kaže, ono što želim sada da uradim je da se distanciram od svih vesti o Rusji kako bismo mogli da pronadjemo oblasti u kojima možemo da saradjujemo.”

Daleko od “distanciranja" ruske kontroverze, istraga Sekretarijata za pravosudje je bila intenzivirana imenovanjem specijalnog savetnika koji ima ovlašćenje da, izmedju ostalog, istraži motiv za Komijevo otpuštanje.

Ne znamo da li je bilo dosluha sa Trampovim najbližim saradnicima ili ne… Da li je Komi otpušten u briljantno neuspelom pokušaju da se poremeti istraga tih kontakata? Moraćemo da vidimo.”, kaže Bred Šerman, demokratski kongresmen.

Prema izveštajima medija, pre nego što je otpušen, Komi je vodio beleške u kojima tvrdi da je Tramp vršio pritisak na njega da zaustavi istragu o bivšem savetniku za nacionalnu bezbednost Majklu Flinu. Ukoliko se to pokaže istinitim višestruki kongresni odbori žele da im se dostave te beleške.

Niko zapravo nije video ova dokumenta. Ne znam gde se ona nalaze. Ne znam da li postoje dokumenta, ali mi svakako tragamo za njima.”, kaže za "ABC Week" Džejson Čejfec, demokratski kongresmen.

Mislim da će nam ta dokumenta pomoći da tačno shvatimo šta je istina, a šta je laž…. Moramo da istražimo tačno da li je bilo neke vrste tajnih pokušaja da se stvari prikriju”, za "ABC Week" ocenjuje i Ilajdža Kamings, demokratski kongresmen.

Veterani iz prethodnih administracija takodje iznose svoja gledišta.

Nadam se da će biti manje drame u Beloj kući… potrebno nam je da štampa malo spusti loptu”, smatra bivša državna sekretarka Kondoliza Rajs.

Komi će, prema očekivanjima, javno svedočiti na Kapitol Hilu u predstojećim nedeljama.

XS
SM
MD
LG