Linkovi

NASA: Haotične posledice El Ninja


Snimci El Ninja ove godine i 1997.

NASA navodi da bi ovogodišnji El Ninjo mogao da bude iste snage kao onaj iz 1997. i 1998. godine, koji je uzrokovao oštre ledene oluje i velike poplave širom zemlje.

Američka agencija za svemirska istraživanja i aeronautiku upozorava da bi Sjedinjene Države uskoro mogle da osete haotične posledice meteorološkog fenomena - El Ninjo.

NASA navodi da bi ovogodišnji El Ninjo mogao da bude iste snage kao onaj iz 1997. i 1998. godine, koji je uzrokovao oštre ledene oluje i velike poplave širom zemlje.

Ovi zaključci su izvučeni delom posle razmatranja novih satelitskih snimaka na kojima se vidi da trenutni model El Ninja veoma podseća na onaj iz pomenutog perioda, pre nešto manje od 20 godina – koji je inače bio najsnažniji u istoriji.

“Na snimcima se vidi gotovo identičan prizor, neobično visoki nivoi mora oko ekvatora u centralnom i istočnom Tihom okeanu, što je obeležje velikog i snažnog El Ninja”, navodi se u saopštenu NASA-e.

El Ninjo je prirodni fenomen koji se javlja svakih nekoliko godina, a nastaje kada tropske vode sa obale Pacifika u Južnoj Americi postanu toplije nego što je uobičajeno. Topao vazduh se diže iznad te vode i menja putanju glavnih vazdušnih struja koje se kreću oko planete.

NASA takođe ističe da ovogodišnji El Ninjo, koji je već izazvao haos širom sveta “ne pokazuje znake smirivanja”. Sjedinjene Države bi mogle da osete najveće posledice El Ninja tokom prvih nekoliko meseci 2016. To može da znači “nekoliko meseci relativno hladnog i vlažnog vremena na jugu zemlje, i relativno toplog i suvog vremena u severnoj Americi”.

NASA međutim kaže da bi El Ninjo mogao da donese malo olakšanja u formi kiše u zapadnom delu Sjedinjenih Država, gde već nekoliko godina traje suša.

XS
SM
MD
LG