Linkovi

NASA otkrila nove planete


Američka svemirska agencija u utorak je saopštila da je pronašla skoro 1.300 planeta koje orbitiraju oko zvezda izvan našeg Sunčevog sistema, a da čak devet orbitira na tolikoj daljini od svojih zvezda da postoji šansa da je na njima moguć život.

NASA je navela da je svemirski teleskop Kepler potvrdio 1.284 od ukupno 4.300 potencijalnih planeta, koje su uočene najnovijom statističkom analizom mogućih planeta u svemiru.

Direktor astrofizike u NASA-i, Pol Herc rekao je da je istraživanje veoma važno kako bi naučnici mogli da utvrde da li postoji život na drugim planetama.

Zvaničnici ove svemirske agencije koristili su novu metodu statističke analize kako bi utvrdili da li među hiljadama kandidata u Keplerovoj bazi podataka postoje neke karakteristike, koje bi dokazale da su one planete.

Analiza, koju je obavio tim na čelu sa Timotijem Mortonom sa Univerziteta Prinston, obuhvatila je praćenje svetlosti planete i promene koje bi ukazale na to da ona orbitira oko svoje zvezde na isti način na koji Zemlja orbitira oko Sunca. Dobijeni podaci dali su naučnicima “procenat verovatnoće planetarnih osobina” što će im pomoći da se skoncnetrišu na kandidate, koji imaju najveću verovatnoću da su zapravo planete.

Prema utvrđenim pravilima Međunarodnog astronomskog udruženja, kandidat mora da ima tri osobine da bi bio klasifikovan kao planeta. Mora da orbitira oko svoje zvezde, da ima dovoljnu masu da sopstvenom gravitacijom nadvlada sile čvrstog tela, tako da uspostavi hidrostatičku ravnotežu skoro okruglog oblika, i da ima dovoljno jaku gravitaciju da može da očisti manja tela izvan svoje orbite.

Od mogućih planeta, skoro 550 su “stenovite planete” nalik Zemlji, sudeći po njihovoj veličini.

XS
SM
MD
LG