Linkovi

Obuka astronauta za komercijalne letove


Od poslednjeg leta spejs šatla 2011. Sjedinjene Države koriste ruske rakete za slanje novih astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu. To bi, međutim moglo da se promeni iduće godine. NASA i nekoliko privatnih svemirskih kompanija rade na konstrukciji kapsula koje će moći da prevezu ljude do donjih slojeva zemljine orbite, i dalje. Koristeći simulatore, astronauti već vežbaju procedure za komercijalne svemirske letove.

Ugovorom, koji je vredan više od 4 milijarde dolara, predviđeno je da Boingov CST-100 Starlajner do kraja 2017. godine počne da prevozi ljudske posade do Međunarodne svemirske stanice.

Boing i Spejseks, takođe američki proizvođač, tvrde da će moći da prevoze astronaute do donjih delova orbite za oko 20 miliona dolara manje nego ruska letelica Sojuz, koja se trenutno koristi za takve misije.

S obzirom da su obe letelice u poodmakloj fazi izgradnje, astronauti su već počeli sa pripremama u simulatorima, poput ovog, koji je proizveo Boing. Dizajn komandnih tabli za svemirske letelice značajno se promenio od ranih dana svemirskih letova. Astronauti će sada umesto stotina prekidača i dugmića leteti koriseći intuitivne komande i ekrane na dodir.

“To je kao da učite da vozite kola, s tim što učite da upravljate svemirskim brodom”, kaže astronaut Erik Bo.

U međuvremenu, NASA radi na svojoj novoj letelici Orion i moćnijoj raketi nazvanoj “Space launch system”. Američka svemirska agencija želi da poveri letove do donjih slojeva orbite komercijalnim firmama, kako bi se koncentrisala na misije u dalekom svemiru, poput prvog leta sa ljudskom posadom na Mars.

XS
SM
MD
LG