Linkovi

NASA: Pronađen Zemljin "blizanac"


Umetnički prikaz na kojem su upoređene Zemlja i nova planeta Kepler-452b

Naučnici NASA-e su uz pomoć moćnog teleskopa Kepler pronašli planetu izvan našeg Sunčevog sistema, koja je prema njihovim rečima, planeta najsličnija Zemlji koja je do sada pronađena.

Planeta, koja je otprilike 60 odsto veća od Zemlje, nalazi se na oko 1.400 svetlosnih godina u sazvežđu Labud, saopštili su danas naučnici na konferenciji za novinare.

Planete slične ovoj otkrivene su i ranije, ali ova koja je dobila ime Kepler-452b kruži oko zvezde koja je veoma slična, mada starija od našeg Sunca, i to na otprilike istoj udaljenosti kao što je Zemlja od Sunca,

Novootkrivenoj planeti je potrebno 385 dana da obiđe pun krug oko svoje zvezde, iste je temperature kao Zemlja, ali je 20 puta osvetljenija.

S obzirom na veličinu, naučnici veruju da je Kepler-452b stenovit, nalik Zemlji i pozicioniran na odgovarajućoj udaljenosti da bi voda mogla da bude na površini u tečnom obliku, što je kako se veruje neophodno za život.

“Danas je Zemlja malo manje usamljena, jer se pojavio novi klinac u komšiluku, u smislu temperature na zvezdi oko koje orbitira i energije koju prima sa te zvezde”, rekao je Džon Dženkins, glavni za analizu podataka sa Keplera u NASA-inom Centru za istraživanje Ejms u Kaliforniji, koji je ujedno i vođa tima odgovornog za pronalaženje Keplera-452b.

Rezultati istraživanja biće objavljeni u novom izdanju časopisa “The Astronomical Journal”.

XS
SM
MD
LG