Linkovi

Narodna banka očekuje da inflacija ostane niska i stabilna


Sa prezentacijie februarskog izveštaja o inflaciji NBS, Foto: Official website

Narodna banka Srbije (NBS) je objavila da očekuje da će inflacija i dalje ostati niska i stabilna, u granicama cilja od tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.

Viceguverner NBS Željko Jović je na prezentaciji februarskog izveštaja o inflaciji kazao da NBS ostaje pri prognozi da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u 2019. biti 3,5 odsto, a iduće godine četiri odsto.

On je istakao da su problematični krediti (NPL) pali na udeo od 5,7 odsto, što je najniži nivo od izbijanja svetske ekonomske krize 2008. Od toga je učešće NPL-ova u sektoru privrede smanjeno za 5,3 procentna poena, na 5,1 odsto, a stanovništva za 1,3 procentna poena, na 4,4 odsto

Dodao je da je neto priliv stranih direktnih investicija (SDI) u 2018. bio 3,2 milijarde evra, čime su premašena očekivanja centralne banke.

Visok neto priliv SDI je četvrtu godinu zaredom bio više nego dovoljan da pokrije deficit tekućeg računa, što je doprinelo povećanju deviznih rezervi kao i jačanju otpornosti domaće privrede ne eksterne šokove, saopšteno je na predstavljanju februarskog izveštaj o inflaciji.

Srbija je, po rečima Jovića, postala otpornija na negativne pritiske iz spoljneg okruženja zahvaljući dobrim rezultatima i koordinaciji monetarne i fiskalne politike.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG