Linkovi

Novi napredak na putu ka kvantnom kompjuteru


Za kvantne kompjutere kažu da će, kada budu dostupni, moći da reše probleme previše komplikovane i za najbrže kompjutere koji trenutno postoje. Do sada je nekoliko laboratorija širom sveta objavilo da su uspeli da naprave male kvantne čipove, koji služe kao dokaz tog koncepta. Naučnici u Velikoj Britaniji međutim kažu da imaju prvu šemu za veliki kvantni kompjuter.

Mikroprocesori se nalaze u gotovo svim današnjim električnim aparatima – od tostera do komunikacionih satelita. Oni su zapravo matematički računari koji vrše operacije sa samo dva broja, jedan i nula, ali ogromnom brzinom.

Kvantni kompjuteri koriste elektrone sa različitim nivoima naelektrisanja, tzv. “kjubite”, koji imaju vrednosti jedan i nula, ali i sve izmedju ta dva broja. To znači da je takve procesore izuzetno teško napraviti, ali i da su oni veoma moćni.

“Ova tehnologija nema apsolutno ništa slično sa normalnim kompjuterima, ona može da reši problem za koji bi najbržem superkompjuteru na svetu trebalo million godina da preračuna”, kaže Vinfrid Hensinger, naučnik sa Univerziteta Saseksa.

To ne znači da će kvantni kompjuteri zameniti klasične jer oni mogu da obavljaju samo dve specijalne vrste proračuna. Glavna prednost takvih kompjutera je što mogu simultano da procesuju daleko veći broj operacija.

“Možete da uvedete revoluciju u finansijski sektor, logistiku, medicinske aplikacije, da napravite nove farmaceutske proizvode. Ni ne znamo šta je sve moguće”, ističe Hensinger.

U saradnji sa Guglom, japanskom istraživačkom institucijom RIKEN i drugim evropskim univerzitetima, naučnici sa Univerziteta Saseksa izumeli su brži način za prenošenje podataka između modula kvantnog kompjutera, koristeći električna polja. Novi metod je oko 100.000 puta brži od postojeće fiber optičke tehnologije.

“Trudimo se da u toj šemi identifikujemo sva mesta koja bi mogla da budu problematična, i pružamo razumna tehnološka rešenja, dakle neće biti jednostavno ali da li može da se uradi? Apsolutno”.

Prenos podataka napisanih u “kjubitima” je samo jedna od prepreka ka izgradnji praktičnog kvantnog kompjutera, ali naučnici kažu da svako novo otkriće približava ovu kompletno novu vrstu procesora malo bliže realnosti.

XS
SM
MD
LG