Linkovi

Napeti odnosi Turske i SAD zbog Sirije


Turski vojnici u severnoj Siriji

Turska je saopštila da je Vašington obećao da će prestati sa naoružavanjem kurdskih snaga u Siriji, dok se napadi Turske protiv snaga koje podržava Amerika nastavljaju već osmi dan.

Iz predsedništva Turske saopšteno je da je savetnik za nacionalnu bezednosti SAD H.R. Mekmaster razgovarao sa portparolom Redžepa Tajipa Erdogana, te da je potvrdio da će SAD prestati da daju oružje kurdskoj miliciji. Ove informacije SAD nisu potvrdile.

Veze između NATO saveznika Turske I SAD su zategnute nakon napada Ankare na Kurde koje podržava Amerika. Predsednik Erdogan je ponovio da će proširiti opseg akcije protiv Kurda u Siriji na grad Manbidž u kojem su smeštene američke specijalne snage. To bi moglo da izazove sukobe turskih snaga sa oko 2000 američkih trupa koje se, u sklopu međunarodne koalicije, bore protiv Islamske države u Siriji.

Agencija Rojters prenosi da je turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu rekao da snage SAD moraju momentalno povuku sa severa Sirije, što bi moglo da znači I da će se napad dogoditi uskoro

Pentagon je turske napade u Siriji ocenio kao štetne za borbu protiv terorista Islamske države. Predsednik SAD Donald Tramp preneo je Erdoganu u telefonskom razgovoru da je zabrinut zbog turskih napada na Kurde u Siriji koje SAD vide kao saveznike u borbi protiv Islamske države, I zatražio da Turska prekine sa napadima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG