Linkovi

Napadač iz Toronta i zvanično optužen za ubistvo


Policija na mestu napada u predgrađu Toronta, 24. april 2018.
Policija na mestu napada u predgrađu Toronta, 24. april 2018.

Vozač, koji je kombijem uleteo među pešake u Torontu i ubio deset osoba, izveden je pred sud, gde je optužen za ubistvo s predumišljajem i pokušaj ubistva.

Kanadska policija pokušava da utvrdi motiv napada, u kojem je povređeno 15 osoba.

Osumnjičeni, 25-godišnji Alek Minasijan živeo je u predgrađu Toronta, a oni koji su ga poznavali kažu da je bio "bezopasan".

Ministar za javnu bezbednost Ralf Gudejl rekao je da, na osnovu dostupnih informacija, incident ne predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost.

Reč je najgorem masovnom ubistvu u Kanadi u poslednjih više decenija i sličan je drugim smrtonosnim napadima vozilima, koje su u Sjedinjenim Državama i Evropi izveli simpatizeri Islamske države.

Međutim, kanadske vlasti kažu da napad u Torontu, po svemu sudeći, nije povezan sa terorizmom.

Prema izjavama očevidaca, Minasijan je kombijem udarao jednog po jednog pešaka, bez namere da se zaustavi. Ubrzo je priveden, bez incidenta, saopštila je policija. Policajac koji je priveo Minasijana pozdravljen je zbog mirnog hapšenja iako je osumnjičeni vikao "ubij me" i tvrdio da ima pištolj.

Premijer Džastin Trudo pozvao je u utorak sve Kanađane da ujedinjeni stanu uz Toronto.

"Kao Kanađani, ne možemo da biramo da živimo u strahu svaki dan. Moramo da se usredsredimo na ono što možemo da uradimo i da se pobrinemo da Kanađani budu bezbedni, i istovremeno da ostanemo privrženi svojim slobodama i principima", poručio je Trudo.

XS
SM
MD
LG