Linkovi

Napadači upali u hotel u pakistanskoj luci Gvadar


Hotel sa pet zvezdica Zaver Pearl Continental u lučkom gradu Gvadar, 8. marta 2019.
Hotel sa pet zvezdica Zaver Pearl Continental u lučkom gradu Gvadar, 8. marta 2019.

Pakistanski zvaničnici saopštili su da je grupa od nekoliko, kako su ih nazvali, terorista, upala u luksuzni hotel u pokrajini Balučistan, pri čemu su ubili najmanje jednog čuvara. Hotel se nalazi na brdu iznad luke Gvadar na Arapskom moru, u čiju je izgradnju, u okviru velikog bilateralnog projekta, Kina uložila milijarde dolara.

Pakistanska vojska saopštila je da su snage bezbednosti brzo opkolile teško naoružane napadače na stepenicama koje su vodile ka poslednjem spratu a da su svi gosti "bezbedno evakuisani".

Usledila je skoro tročasovna pucnjava u kojoj su ubijeni svi napadači. Pakistanski vojnici, prema izveštajima, traže moguće organizatore i saučesnike.

Hotel Zaver Perl Kontinental jedini je takav hotel u jugozapadnom lučkom gradu i u njemu često borave gosti iz Kine i visoki zvaničnici. Napadači su navodno ušli kroz kapiju koju koriste zaposleni u hotelu.

Separatistička grupa poznata kao Oslobodilačka vojska Balučistana preuzela je odgovornost za napad. Takođe je, na društvenim medijima, objavila fotografije četvorice napadača, saopštivši da su oni izvršili upad u hotel. Ta tvrdnja još nije proverena iz nezavisnih izvora.

Kineska ambasada u Islamabadu je snažno osudila teroristički napad i pohvalila pakistansku vojsku zbog "herojske akcije."

Prošlog meseca, 14 pripadnika pakistanske vojske bilo je izvučeno iz putničkih autobusa blizu Gvadara, na glavnom primorskom auto-putu i ubijeno u napadu za koji je odgovornost preuzela separatistička militantna grupa Baluč. Islamabad je izneo tvrdnju da su napadaši došli iz skrovišta u pograničnim delovima Irana i zahtevao od susedne zemlje da preduzme korake protiv njih.

Ekstremni Baluči često napadaju snage bezbednosti i vladine instalacije u pakistanskoj pokrajini koja je bogata prirodnim resursima.

Kina gradi veliku luku Gvadar u okviru bilateralnog mega-projekta poznatog kao Kinesko-pakistanski ekonomski koridor (CPEC). Luka se nalazi na ušću Perijskog zaliva i zvaničnici predviđaju da će uskoro postati centar regionalne trgovine i saobraćaja.

Pakistan je razmestio specijalno trenirane snage bezbednosti u Gvadaru i drugim delovima zemlje gde se grade infrastrukturni projekti u okviru CPEC-a kako bi njih i kineske inženjere zaštitio od napada ekstremista.

Peking smatra Kinesko-pakistanski ekonomski koridor zaštitnim znakom svoje globalne inicijative Pojas i put.

XS
SM
MD
LG