Linkovi

Desetoro mrtvih u napadu u Minhenu


Policija prati ljude koji napuštaju tržni centar Olimpija u Minhenu posle pucnjave
Policija prati ljude koji napuštaju tržni centar Olimpija u Minhenu posle pucnjave

Nemačka kancelarka Angela Merkel sazvala je vanrednu sednicu svog saveta za bezbednost da bi razmotrili masakr u tržnom centru u Minhenu u kome je stradalo 10 osoba u petak, uključujući i napadača odgovornog za ubistva.

Posle višečasovne pretrage koju je pratio veliki strah gradjana, policija u Minhenu je saopštila zaključak da je u napad bio umešan samo jedan napadač, koji je izvršio samoubistvo.

U poruci na Tviteru, policija u bavarskoj prestonici potvrdila je da je poginulo 10 osoba, uključujući napadača.

Pucnjava je bila "nehuman, surov napad", a teroristički motivi se ne mogu isključiti, naveo je šef kabineta Angele Merkel, Peter Altmajer. Ministri kabineta u subotu će otputovati za Berlin na vanredni sastanak posvećen bezbednosti, koji je sazvala kancelarka.

SAD su ocenile da je pucnjava u Minhenu "po svemu sudeći teroristički napad", koji se mora osuditi najsnažnijim izrazima.

Predsednik Barak Obama izrazio je žaljenje zbog žrtava kada se pojavio na sastanku američkih zvaničnika iz policije i pravosudja, navodeći da američki gradjani saosećaju sa svim pogodjenima. Predsednik je obećao svu moguću pomoć Nemačkoj, jednoj od najbližih saveznica SAD.

Satima posle napada koji je izvršen u petak posle podne, Mihen je bio u stanju "akutne terorističke situacije" a vršena je velika policijska potera u trećem najvećem gradu u Nemačkoj.

Očevici su preneli da su videli do tri osobe sa vatrenim oružjem na ulicama, a na video snimku jednog očevica vidi se čovek sa puškom ispred lokalnog Mekdonaldsa. Kada je napadač uperio oružje u ljude u blizini, vlasnik kamere je pobegao ali se na snimku čuje zvuk rafalne paljbe.

Dok je trajala policijska akcija, policija je čestim porukama na Tviteru i Fejsbuku pozivala gradjane da ne izlaze iz svojih domova a ukoliko su napolju da izbegavaju javna mesta i pronadju utočište u bezbednim zgradama.

Samo nedelju dana ranije, 17-godišnji izbeglica iz Avganistana napao je sekirom i nožem putnike voza u Vircburgu u Bavarskoj, ranivši četiri osobe pre nego što ga je policija ubila. Islamska država je preuzela odgovornost za taj napad.

XS
SM
MD
LG