Linkovi

"Napad" - bioskopski hit u Pakistanu


Domaći akcioni film "Napad" je najgledaniji film svih vremena u Pakistanu, ali se u njemu nagoveštava da teroristi potiču iz Indije, što produbljuje antagonizam izmedju dva suseda.

Pakistanska filmska industrija, kojoj je gotovo pretilo izumiranje, vratila se u život akcionim trilerom “Waar”, u slobodnom prevodu “Napad”. Film, snimljen u Pakistanu, je priča o penzionisanom vojnom heroju, koji spasava zemlju od terorističkog napada. Međutim, kritičari smatraju da aluzije sadržane u filmu da je neprijatelj – suparnička nuklearna sila Indija, samo produbljuju antagonizam između dve zemlje.

Pakistanski teroristički triler “Waar” (Napad) je veliki hit. Publika je sa entuzijazmom primila film, jer je zasnovan na pakistanskoj realnosti, čiji je deo borba protiv terorizma, kaže distributer Navab Hasan Sidik.

“U istoriji Pakistana nije postojao tako veliki hit, to nije postigao nijedan indijski niti holivudski film. Zasluge pripadaju Pakistanu, što je jedan domaći film izazvao tako veliku prodaju ulaznica”.

Junak filma, bivši pripadnik specijalnih snaga, major Mudžtaba, kao i krvave scene ispitivanja, veoma se razlikuju od tipičnog hita u Pakistanu, koji najčešće potiče iz centra indijske filmske industrije – Bolivuda.

No, ovaj film je u Pakistanu ostvario najveću zaradu na blagajnama svih vremena.

Iako “Napad” nikada ne pokazuje odakle potiču “loši momci”, mnogi Pakistanci u publici su uvereni da su u pitanju Indijci.

“Očigledno je, 100 odsto, jer imamo brojne dokaze da je Indija umešana u događaje u Pakistanu”, kaže jedna gledateljka u Karačiju.

Međutim, taj element podstiče kritike. Anti-indijska obojenost filma ne pomaže kada su odnosi dve zemlje već napeti, kaže vojna analitičarka Ajiša Sidika.

“Nije potrebno da sad i masa nedužnih građana razmišlja na isti način, jer će na kraju oni podržati radikale u Pakistanu”.

Pisac i producent Hasan Vakas Rana kaže da je želeo da film podstakne diskusije.

"To je film, nije u pitanju strateška politika vlade Pakistana. To je film koji sam napisao u svojoj sobi. Možda grešim 100 odsto, možda sam 100 odsto u pravu, nikad se ne zna. To je cela poenta filma”.

Rana odbacuje komentare da je moćna pakistanska vojska doprinela finansiranju filma. On priznaje da je vojska pomogla u logistici, kako bi određene scene delovale što realističnije, ali ističe da je lično finansirao film.

Uspeh ostvarenja “Waar” ponovo je pokrenuo pakistansku filmsku industriju, a trenutno se snima desetak drugih filmova. Rana sada iznosi svoj hit na međunarodno tržište, a već planira i njegov nastavak.
XS
SM
MD
LG