Linkovi

Tramp: Odluka o Siriji "prilično brzo"


Predsednik SAD Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da će odluka o američkom odgovoru na nedavni napad hemijskim oružjem u Siriji biti donesena "prilično brzo".

"Videćemo šta će se dogoditi. Veoma ozbiljno razmatramo tu situaciju", rekao je Tramp i najavio da će u četvrtak biti održani sastanci o Siriji.

Prethodno je na Tviteru ustvrdio je da "nikada nije rekao kada će napad na Siriju da bude izveden", zbog navodnog napada hemijskim oružjem, ističući da bi to "moglo veoma brzo da se dogodi ili ne tako skoro".

Dan nakon što je upozorio da "rakete dolaze u Siriju", Tramp je tvitovao i da su "Sjedinjene Države, pod njegovom administracijom, odradile odličan posao kada je reč o oslobađanju regiona od Islamske države".

Bela kuća je saopštila da Tramp razmatra raketni napad na Siriju, kao jednu od opcija, zbog najnovijeg hemijskog napada za koji se optužuju snage sirijske vlade.

Sekretar za odbranu Džim Matis rekao je tokom svedočenja u Kongresu u četvrtak da Sjedinjene Države još nisu donele odluku o potencijalnim vojnim napadima na Siriju i da će opcije biti razmatrane na sastanku Savjeta za nacionalnu bezbednost.

Matis je istakao da nema čvrste dokaze da je upotrebljeno hemijsko oružje, ali i da vjeruje da je to slučaj. Takođe je poručio da su glavne bojazni kada je reč o američkoj vojnoj akciji, izbegavanje civilnih žrtava i sprečavanje nekontrolisane eskalacije rata u Siriji.

Televizija NBC prenela da su Sjedinjene Države dobile uzorke krvi i urina sa mesta napada i da pozitivni na hemijsko oružje. Inspektori Organizacije za zabranu upotrebe hemijskog oružja saopštili su da će u subotu početi istragu u Dumi.

Desetine ljudi su ubijene ili su se razbolele u napadu, koji je izveden u subotu u gradu Duma, u istočnoj Guti. Sirija je demantovala optužbe da je upotrebila hemijsko oružje.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je u četvrtak da Francuska ima dokaz da je režim sirijskog predsednika Bašara al Asada koristio hemijsko oružje i dodao da će Francuska sama odlučiti kada će odgovoriti na napad.

Zvaničnici i analitičari u Vašingtonu kažu da se snažan, američki vojni odgovor očekuje u narednim danima.

Nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je da podržava slanje poruke da je upotreba hemijskog oružja neprihvatljiva, ali da Nemačka neće učestvovati u vojnoj akciji.

U međuvremenu, britanska premijerka Tereza Mej bi trebalo da u četvrtak održi vanredan sastanak kabineta na kojem će se raspravljati o ulozi Britanije u eventualnoj vojnoj akciji u Siriji.

Kremlj je pozvao sve strane da se uzdrže od akcija koje bi mogle da destabilizuju region.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG