Linkovi

Nakon nedeljnika, ugašen i portal Vranjske


Vranjske, logo
Vranjske, logo

Nedugo nakon gašenja nedeljnika, u utorak je ugašen i portal Vranjske, saopštio je vlasnik Vukašin Obradović, zbog nemogućnosti da se osiguraju minimalni uslovi za njegovo dalje funkcionisanje i obezbeđivanje redovnih plata zaposlenima i honorarnim saradnicima.

Portal "Vranjske" počeo je sa radom nakon što je 18. septembra ugašen lokalni nedeljnik Novine vranjske, zbog političkih i ekonomskih pritisaka lokalnih vlasti. Elektronsko izdanje novina pokrenuto je posle sedmodnevnog štrajka vlasnika Vukašina Obradovića.

"Zahvaljujem se, pre svega, posetiocima našeg sajta, kao i svima koji su svojim angažmanom doprineli da online izdanje Vranjskih, za kratko vreme i u veoma teškim uslovima, postane jedan od najposećenijih i najkredibilnijih portala na jugu Srbije", naveo je Obradović u kratkom pisanom saopštenju.

Gašenje Vranjskih bio je povod i za osnivanje Grupe za slobodu medija koja od tada širom Srbije sprovodi akcije "Stop medijskom mraku".

Novinari Vranjskih i njihov osnivač i glavni urednik dobitnici su više relevantnih nagrada koje se dodeljuju u srpskom novinarstvu - "Jug Grizelj", "Staša Marinković", "Dušan Bogavac", više godišnjih nagrada za istraživačko novinarstvo koje dodeljuju NUNS, kao i Ambasada SAD...

Za Vranjske su pisali brojni poznati novinari, sagovornici su bile najuglednije ličnosti u oblasti politike, kulture, umetnosti i sporta, a Vukašin Obradović dva puta je bio izabran za predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

NUNS i UNS: Grašenje portala Vranjskih dokaz teške situacije u medijima

Dva najveća udruženja, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije, saopštila su da žale zbog gašenja portala Vranjske i ocenila da je to slika teške situacije u medijima i posledica bahatog imperatorskog odnosa vlasti, ali i opomena medijima da se bore za slobodu reči.

"Na javnoj sceni imate gladijatore koji malteretiraju novinare, zavrću im kragne i fizički odstranjuju sa događaja, a na političko-ekonomskoj sceni imate suptilne načine finansijskog zavrtanja kragni", rekao je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić.

"Mislio sam da će akcija za slobodu medija incirana gašenjem ovog simbola slobodnog novinarstva u Srbiji, rezultirati bržim rešenjem, ali moramo dalje. Ako već moraju da nestanu, neka Vranjske budu poslednji slobodni mediji koji je morao da se ugasi zbog pritska države i lokalnih moćnika", rekao je Lekić.

Gašenje portala, nastavio je, treba da bude opomena svima ostalima da dignu glavu i da se bore za slobodu reči u Srbiji.

I predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović rekao je da je gašenje sajta Vranjske slika stanja medija u Srbiji koji odavno nisi bili u težoj ekonomskoj situaciji.

"Posebno je teška sitaucija na lokalu, u manjim sredinama gde se teže dolazi do oglasa nego u većim gradovima i gde su mediji ostavljeni na milost i nemilost lokalnih funkcionera", rekao je Radomirović.

On je kazao da UNS godinama predlaže da se obezbedi stabilno finansiranje lokalnih medija, izdvajenjem dva odsto iz lokalnih budžeta za izveštavanje u javnom interesu.

O tom novcu bi, prema njegovim rečima, trebalo da brinu nezavisne komisije koje bi činili predstavnici medijskih i novinarskih udruženja.

"To je način da se obezbedi preživljavanje i razvoj lokalnih medija a samim tim jačanje demokratije i celog društva", rekao je Radomirović, a prenosi Beta.

XS
SM
MD
LG