Linkovi

Posle napetog zatišja, nova eskalacija na relaciji Vašington - Pjongjang


Kim Džong Un govori tokom Drugog plenuma Sedmog Centralnog komiteta Komnističke partije Koreje u Kumsusan Palati sunca, na fotografiji koju je objavila KCNA 8. oktobra 2017.
Kim Džong Un govori tokom Drugog plenuma Sedmog Centralnog komiteta Komnističke partije Koreje u Kumsusan Palati sunca, na fotografiji koju je objavila KCNA 8. oktobra 2017.

Dok napeta pat pozicija u odnosima Severne Koreje i Sjedinjenih Država nastavlja da eskalira, rizik vojnog konflikta raste, a tok nade ka mirovnom rešenju čini se udaljenim.

U nedelju je državni sekretar SAD, Reks Tilerson, rekao da će diplomatski napori da se vlada Kim Džong Una ubedi da odustane od svog nuklearnog i programa dalekometnih balistički raketa, biti nastavljeni "dok prva bomba ne padne".

Ali, predsednik Donald Tramp bio je pesimističan u pogledu pronalaženja diplomatskog rešenja. On je nazvao Tilersonove napore "traćenjem vremena" i ukazao da se ne može verovati da će se severnokorejski lider Kim Džong Un pridržavati bilo kakvog diplomatskog sporazuma, dok liderstvo u Pjongjangu konstantno krši prethodne sporazume o denuklearizaciji.

"Mislim da možda imam nešto drugačiji stav i drugačiji način od drugih ljudi. Mislim da se možda ja osećam jače i čvršće po tom pitanju, nego drugi ljudi", rekao je Tramp prošle nedelje.

Sistemske pripreme

Pozicija čvrste ruke, sa koje deluje Trampova administracija i koja zahteva da Severna Koreja jednostrano obustavi razvoj interkontinentalnih nuklearnih raketa koje bi mogle da stignu do kopna Sjedinjenih Država, mogla bi da bude strategija za pregovore, ali kritičari strahuju da bi mogla da bude i temelj eventualne upotrebe vojne sile.

"Ova administracija, ne samo Tramp, već ova administracija se sistematski priprema za vreme, u ne tako dalekoj budućnosti - zapravo za sledeću godinu, na način na koji ja tumačim kontekst - kada diplomatija bude omanula", kaže Džon Delari, profesor međunarodnih odnosa na Jonsej univerzitetu u Seulu.

Nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju pojačanu podršku među pristalicama republikanaca predsednika Donalda Trampa u SAD za preventivne napade na nuklearna i balistička postrojenja u Severnoj Koreji, iako se velika većina Amerikanaca i dalje protivi upotrebi sile.

I dok bi udar koji bi sprečio izvesni napad Severne Koreje na SAD bio opravdana upotreba sile, moglo bi se pokazati da je to teško dokazivo.

Ali, bilo kakva vojna opcija prvog napada, uključujući i moguće sajber napade sa ciljem sabotiranja severnokorejskih raketnih proba, ili udar na samog Kim Džong Una i vođstvo u Pjongjangu, nosi rizik smrtonosne odmazde protiv Južne Koreje, u kojoj je i 28.000 američkih trupa, stacioniranih na jugu, što bi moglo da odvuče ceo region u nuklearni rat.

"Mislim da bi to bilo moralno, diplomatski, strateški i politički ogromna katastrofa, ne samo za ljude u Koreji i regionu, već i za Sjedinjene Američke Države", kaže analitičar Severne Koreje, Dejvid Straub, sa Sejong instituta.

Vojna "igra po ivici noža"

Još uvek ni jedna strana nije delala u smeru umanjenja tenzija, dok ostaju zaključani u onome što se čini kao "igra po ivici noža".

Sjedinjene Države i Južna Koreja započeli su jednonedeljne združene mornaričke manevre u vodama oko Korejskog poluostrva, u kojima učestvuje oko 40 brodova ratnih mornarica obe zemlje, uključujući i američki nosač aviona na nuklearni pogon USS Ronald Regan i američku podmornicu Mičigen.

Južnokorejski mediji javljaju da američke specijalne jedinice, u sklopu manervara, vežbaju operaciju "svrgnuća".

SAD je takođe poslala strategijske bombardere B-1B Lanser i za radar nevidvljive lovce F-22 Raptor da učestvuju u aeromitingu u Seulu ove nedelje.

Američke snage u Koreji započeće vežbu neborbene evakuacije sledeće nedelje za svoje pripadnike vojske i njihove familije, za slučaj da Severna Koreja napadne ili se dogodi neka druga katastrofa.

Očekuje se da će Severna Koreja, kao odgovor, uskoro testirati još jednu svoju dalekometnu raketu. Severnokorejska državna novinska agencija KCNA u petak je najavila raketnu probu koja će za cilj imati vode u blizini američke teritorije ostrva Guam. U avgustu, Tramp je rekao da bi SAD mogle da odgovore 'vatrom i besom' na ranije severnokorejske pretnje Guamu.

Pjongjang je rekao da Trampova administracija ima neprijateljske namere i pojačao vojno gomilanje, što se pravda potrebom za nuklearno odvraćanje.

XS
SM
MD
LG