Linkovi

Najviši zvaničnici odbrane SAD oštro o ruskom "bezobzirnom" ponašanju


Arhiva - Sekretar za odbranu SAD, Džim Matis, u Vašingtonu.

Najviši zvaničnik odbrane SAD kritikovao je Rusiju zbog opasnog i bezobzirnog ponašanja, rekavši da je "vrlo očigledno" da je Moskva iza upotrebe vojnog nervnog agensa protiv bivšeg ruskog špijuna i njegove kćerke u Britaniji.

"Pokušaj ubistva čoveka i njegove kćerke. Na šta to liči, za početak", upitao je sekretar za odbranu Džim Matis pred reporterima u utorak u Pentagonu kada je zamoljen da opiše incident koji je izazvao diplomatski zazor protiv Rusije.

Bela kuća saopštila je da je do utorka više od 25 zemalja proteralo 150 ruskih obaveštajaca "koji su se krili pod diplomatskim plaštom" i da se Vašington nada da će još više nacija pratiti vođstvo SAD.

"Svakako sprovodimo pritisak na Rusiju. Svakako ohrabrujemo i radimo sa našim saveznicima i partnerima da urade isto to", rekla je pres sekretarka Sara Senders nazivajući broj zemalja koji je zauzeo stav protiv ruskih akcija "bez presedana".

Komentari i iz Pentagona, i iz Bele kuće usledili su nakon akcija NATO-a ranije u utorak, koji je objavio da proteruje sedam ruskih diplomata i ukida akreditacije trojici drugih kao deo "širokog, snažnog i koordiniranog" međunarodnog odgovora.

Policajci u zaštitnim odelima unitar nedaleko od mesta na kome je nađen Sergej Skripal 13. marta 2018. godine u Solsberiju, Engleska.
Policajci u zaštitnim odelima unitar nedaleko od mesta na kome je nađen Sergej Skripal 13. marta 2018. godine u Solsberiju, Engleska.

"To će poslati jasnu poruku Rusiji da postoje cene i posledice za njihov neprihvatljiv obrazac ponašanja", rekao je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg.

SAD su u ponedeljak naložile 60-orici diplomata optuženih da su bili špijuni da napuste zemlju u roku od nedelju dana i naredile zatvaranje ruskog konzulata u pacifičkom lučkom gradu Sijetlu u državi Vašington do 2. aprila.

Rusija negira bilo kakvu umešanost u napad u Selsberiju ranije ovog meseca koji je ostavio Sergeja Skripala i njegovu kćerku bez sveti i izložio stotine drugih nervnom aensu koji je povezan sa Rusijom.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov obraća se medijima u Taškentu, Uzbekistan, 27 marta 2018.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov obraća se medijima u Taškentu, Uzbekistan, 27 marta 2018.

Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, rekao je da će Moskva odgovoriti na poteze koje predvode SAD tokom nedelju dana, opsujući izbacivanja diplomata njegove zemlje iz zapadnih zemalja kao "neotesano antirusko ponašanje" i rekavši da je kolosalna ucena "nažalost sada glavno oruđe Vašingtona u međunarodnoj areni".

Ruski ambasador u Australiji, Grigori Logvinov, dodao je u sredu da će, ukoliko zapadne zemlje nastave akcije protiv Rusije, svet biti "duboko u situaciji Hladnog rata".

Ali, sekretar za odbranu Džim Matis, koji kaže da je bio umešan u proces donošenja odluke koja je vodila do proterivanja, svaljuje krivicu na Rusiju rekavši da su odluke Moskve ostavile Zapad sa malo izbora.

"Rusija je izabrala da bude strateški takmac, čak do tačke bezobzirnog delanja", rekao je Matis, primećujući da je mehanizam koji je bio zamišljen tako da omogući saradnju između Vašingtona i Moskve, "nažalost, ruskim izborom, sada deo prošlosti".

"Pokušavaju da polome jedinstvo zapadnog saveza, NATO-a", dodao je. "Mislim da moramo da pokažemo gde sve ove demokratije stoje zajedno. Mislim da je ovo izjava kako dolazite do (ruskog predsednika Vladimira) Putina".

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, obraća se medijima u sedištu NATO-a u Briselu, 27. marta 2018.
Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, obraća se medijima u sedištu NATO-a u Briselu, 27. marta 2018.

Zvaničnici NATO-a takođe su naglasili da uprkos potrebi da se pošalje jasna poruka Moskvi, to ne znači negiranje šanse da se uspostavi bolji odnos sa Rusijom.

"Mi ne menjamo naš pristup Rusiji, koji je još uvek zasnovan na dvojnom pristupu, što znači snažno odvraćanje, odbrana i dijalog", rekao je novinarima generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. "Nastavićemo da radimo na smislenom političkom dijalogu sa Rusijom".

Ipak, postoje sumnje u pogledu toga da se veze između Rusije i Zapada mogu popravitu uskoro, čak ni uz nedavni predlog predsednika SAD Donalda Trampa da bi on i ruski predsednik Vladimir Putin trebalo da se sastanu u doglednoj budućnosti.

"Nažalost, odnosi SAD-Rusija već su bili na vrlo, vrlo niskoj tačci", rekao je u utorak specijalni predstavnik SAD za ukrajinu, Kur Vokter, za Ukrajinski servis Glasa Amerike. On je rekao da očekuje da Moskva uzvrati proterujući više zapadnih diplomata.

Video: NATO proteruje ruske diplomate

NATO Expels Russian Diplomats, US Defends Its Expulsions
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

​"Postoji nada da ćemo biti u mogućnosti da radimo zajedno sa Rusijom na rešavanju nekih pitanja", dodao je. "Ali, to će biti zasnovano na shvatanju Rusije da su akcije koje je preduzela neprihvatljive i da su otišle predaleko".

Postojali su predlozi da bi Zapad mogao da nastupi i čvršće protiv Rusije.

"Lično mislim da bi čak i čvršći odgovor bio direktno opravdan, uključujući i neke od ciljanih sankcija protiv velikih oligarha koji su bliski Putinu, kako bi se pokazalo da će oni koji podržavaju sistem koji sponzoriše agresiju ove vrste platiti narastajući cenu, ukoliko se stvari nastave", rekao je za Glas Amerike Aleksander Veršbov, bivši ambasador SAD u Rusiji, koji je sada angažovan u Atlantskom savetu u Vašingtonu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG