Linkovi

Najveći profiter Telekom, IT sektor budućnosti u Srbiji


Ilustracija (AP Photo/Julio Cortez, File)
Ilustracija (AP Photo/Julio Cortez, File)

Među prvih pet najprofitabilnijih kompanija u Srbiji, u ovoj i prošloj godini, četiri su iz oblasti energetike i telekomunikacija, objavljeno je godišnjoj publikaciji rang liste 150 najvećih preduzeća u Srbiji” Biznis top 2015/16”.

Kompanija sa najvišim profitom u 2015.godini je Telekom Srbija sa neto dobitkom od 16,317 milijardi dinara. Srpski državni telekomunikacioni operater je zabeležio rast poslovnih prihoda od 3,5 odsto u odnosu na ranijih godinu dana, rečeno je na predstavljanju publikacije koju je objavljuje magazin "Biznis i Finasije".

Naftna industrija Srbije (NIS), koja je više godina bila lider po ostvarenoj dobiti, u 2015. se našla na drugom mestu, jer je u odnosu na 2014. prepolovila dobit koja je prošle godine iznosila 16,1 milijardu dinara.

Na trećem mestu po ostvarnoj dobiti u prošloj godini je Elektroprivreda Srbije (EPS) sa neto profitom od 10,99 milijardi dinara, dok je na četvrtom mestu Telenor sa neto dobitkom od 9,67 milijardi dinara.

Kompanija Fijat automobili Srbija (FCA) je na četvrtom mestu prema visini poslovnog prihoda, sa zabeleženih 139,58 milijardi dinara, što je za 10,6 odsto manje nego 2014.godine.

Savetnik premijera Srbije za ekonomiju i investicije Nemanja Stevanović izjavio je da bi Srbija do 2020. godine mogla da izvozi informacione tehnologije (IT) vredne milijardu evra.

Otvarajući Prvu konferenciji o digitalnoj ekonomiji u regionu on je rekao da je trenutna vrednost izvoza IT sektora u Srbiji jednaka prošlogodišnjoj vrednosti izvoza koju je ostvario Fijat iz Kragujevca.

Prema rečima Stevanovića, u Srbiji trenutno posluje oko 1.400 inovativnih IT kompanija , a očekuje se da će u naredniom periodu u IT centar koji bi trebalo da bude otvoren u u Inđiji i koji bi trebalo da bude prvi sajber grad u Srbiji biti investirano 25 miliona evra.

U Srbiji je nedavno usvojena Strategija razvoja IT industrije, a da se do kraja godine očekuje usvajanje zakona o elektronskom poslovanju, koji bi već za dve nedelje mogao da bude na Vladi.

Najavljeno je da će značajna sredstva biti izdvojena i za kontinuirano učenje u oblasti IT, kao najbrže rastuću privrednu granu u Srbiji, kao i da će od naredne školske godine biti uvedeno informaciono obrazovanje u škole.

XS
SM
MD
LG