Linkovi

Najstariji američki olimpijski maratonac


Kefleyigi posle pobede na 118. Bostonskom maratonu, 21. aprila 2014. godine
Kefleyigi posle pobede na 118. Bostonskom maratonu, 21. aprila 2014. godine

Pobednik Bostonskog maratona 2014, rođen u Eritreji, nada se da će posle srebra u Atini 2004. u Riju osvojiti još jedno odličje za SAD...

Maratonac rođen u Africi Meb Keflezigi biće jedan od atletičara koji će predstavljati SAD na predstojećim Letnjim olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Keflezigi će u avgustu imati punu 41 godinu. Ekipa Glasa Amerike pratile je jedan od njegovih treninga u San Dijegu, u Kaliforniji, u želji da sazna kako je čovek koji je kao izbeglica stigao iz Eritreje - postao olimpijac.

Više nego četiri puta oko Zemlje. To je razdaljina koju je Meb Keflezigi pretrčao u karijeri, i još trči. Takmičio se na Olimpijskim igrama tri puta, osvojio srebro 2004. godine i nada se da ovog leta u Riju osvoji još jednu medalju, kao najstariji američki olimpijski maratonac u istoriji. Kako kaže, sve je počelo još kada je bio u osnovnoj školi.

“Istrčao sam milju za 5:20, što mi je donelo peticu, majicu i veliko priznanje. Tako sam se oslobodio svoje stidljivosti, pretpostavljam”.

Međutim, priznanje je bilo mala uteha, s obzirom da je odrastao u ratom-razorenoj Eritreji.

“Nismo imali priliku da idemo u školu. Vojnici su bili svuda, nagazne mine rasute po čitavoj temlji, tako da je to bila strašna scena za dete koje odrata. Međutim, nađalost, takve su mi karte bile podeljene. A onda su moji roditelji odlučili da pobegnemo”

S druge strane okeana, u SAD, suočio se sa drugačijim izazovima.

“Jezik je drugačiji, tako da nemožeš jednostavno da kažeš ono što želiš. Ponekad ne možeš da kažeš ništa, zato što jednostavno ne znaš reči i onda se osećaš kao da si nem”.

Bob Larsen je Keflezigiijev trener više od 20 godina. Larsen kaže da mu je ponudio punu stipendiju za Univerzitet države Kalifornije u Los Anđelesu, delom zbog toga što je primetio njegovu čvrstinu.

“On je izuzetna ličnost, a velikim delom to je zato što je odrastao u teškim uslovima, i bio deo velike porodice, u kojoj je rutinski radio stvari koje bi neke druge ljude uznemirile. On može da putuje gde god hoćete, da spava gde god hoćete. Cela porodica mu je čvrsta”.

Larsen kaže da Keflezigi može da podnese pritisak u ekstremnim situacijama, što mu omogućava da pobeđuje u maratonskim trkama.

“Pobedio u Njujorku i Bostonu. Niko to nije uradio, a da je osvojio i olimpijsku medalju, kao on”.

Meb Keflezigi je pobedio na Bostonskom maratonu godinu dana posle bombaških napada na cilju trke 2013.

Kako kaže, prolazak kao prvi kroz cilj na Bostonskom maratonu 2014, značio mu je više nego osvajanje olimpijske medalje.

“Mogao sam da osetim da je to vrhunac moje karijere i da sam dospeo na Zemlju da bih bio trkač i pomogao drugima pozitivnim uticajem”.

Keflezigi je postao oličenje američke otpornosti u svetlu bombaških napada, tako što je postao prvi Amerikanac pobednik u Bostonu posle više od tri decenije.

Na Letnjim olimpijskim igrama u Riju imaće priliku da psotane najstariji Amerikanac sa medaljom u bilo kojoj trkačkoj disciplini.

XS
SM
MD
LG