Linkovi

Najmanje 49 mrtvih u poplavama u Japanu


Najmanje 49 osoba je poginulo a 47 je nestalo na jugozapadu Japana zbog klizišta koja su nastala posle snažnih pljuskova, javio je japanski javni servis NHK. Kako prenosi taj medij, više od 1,6 miliona ljudi je prinuđeno da napusti svoje domove.

Japanska agencija za požare i vanredne situacije navodi da je još 3,1 milion stanovnika dobilo savet da se evakuiše.

Dok su snažne kiše zasule zapadne i centralne delove Japana, japanska Meteorološka agencija objavila je upozorenje na "istorijske" kiše, klizišta i rast nivoa reka u delovima ostrva Honšu.

Meterolozi takođe navode da je više od 58 centimetera kiše palo u Motojami, gradu na južnom ostrvu Šikoku, u roku od 24 sata.

Agencija navodi da je vremenski sistem pozicioniran između zapadnog i istočnog Japan a da se očekuje da se snažni pljuskovi nastave do nedelje.

Oko 48.000 vatrogasaca, policajaca i vojnika upućeno je u područja gde je došlo do klizišta. Na televizijskim snimcima vidi se kako je nabujala reka progutala jedan drveni most i kako spasioci helikopterima evakuišu žrtve iz poplavljenog područja. U subotu uveče, moćni zemljotres dogodio se južno od japanske prestonice Tokija, saopštilo je američko geološko društvo.

XS
SM
MD
LG